Dit is Smarts eerste elektrische SUV

Als twee druppels water

Smart elektrische SUV patent
Smart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patentSmart elektrische SUV patent

Smart is straks niet meer het merk zoals je dat al ruim twintig jaar kent. Het komt binnenkort namelijk met een volledig elektrische SUV, die in september in conceptvorm debuteerde tijdens de IAA van München en waarvan AutoWeek je nu al de productieversie kan laten zien.

Tijdens de IAA van München liet Smart de Concept #1 zien, een studiemodel waarmee het merk een duidelijk signaal afgaf. 'Er komt een elektrische SUV van Smart'. Het feit dat de Concept #1 niet al te knotsgek was vormgegeven, deed al vermoeden dat een productieversie op korte termijn zou volgen. AutoWeek heeft de patenttekeningen van de definitieve productieversie van de Concept #1 opgedoken en dat wijst er op dat de elektrische SUV van Smart waarschijnlijk sneller komt dan verwacht.

Smart elektrische SUV patent

Smarts elektrische SUV.

De van de Concept #1 afgeleide SUV op deze afbeeldingen lijkt sterk op die showauto, maar verschilt er toch echt van. Zo is de vooralsnog naamloze elektrische Smart op deze patentplaten uitgevoerd met productieklare bumpers, waarin koelopeningen en zelfs een gedeeltelijk open grille is geplaatst. De koplampen zijn iets anders van vorm en lijken op de productieversie slechts met elkaar te zijn verbonden door een strip.

Smart elektrische SUV patent

Smart's elektrische SUV

Waar de Concept #1 het zonder zichtbare portiergrepen moest doen, geeft Smart de productieversie  in de portieren verzonken handgrepen. De kunststof aankleding rond de dorpels is net iets anders van vorm en dat gaat ook op voor de vormgeving van de dakrails. De raamstijlen zijn veel dikker en linksachter zien we een grotere laadklep dan we op het prototype zagen. Ook de buitenspiegels van de Smart op deze foto's ogen aanmerkelijk conventioneler.

Smart Concept 1

Smart Concept #1

Net als de koplampen zijn ook de achterlichten net even anders van vorm. Daarnaast zien we bovenaan de achterruit een derde remlicht en onderaan de achterzijde is een iets afgezwakte versie van de bumper van de Concept #1 te zien. Opvallend is ook dat de achterklep iets verder omlaag lijkt te lopen.

We verwachten dat de afmetingen van Smarts eerste elektrische SUV niet veel van die van de Concept #1 gaan afwijken. Die showauto was met zijn lengte van 4,29 meter iets langer dan bijvoorbeeld de Renault Captur (4,29 meter). De wielbasis van de Concept #1 betrof 2,75 meter, ongekend groot voor een Smart. Je kan er bijna een ForTwo tussen parkeren.

De nieuwe modellen van Smart worden straks allemaal in China geproduceerd. Sinds 2019 is Smart voor de helft in handen van Geely en samen met die Chinese kolos werkt Daimler (binnenkort Mercedes-Benz Group) aan een nieuwe toekomst voor het merk. De techniek van de op stapel staande nieuwkomers van Smart, stuk voor stuk elektrische modellen, is afkomstig van Geely terwijl Daimler het design van de auto's voor zijn rekening neemt.

PRIVATE LEASE Smart

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.