Slechts 13 procent Chinese EV-fabrikanten winstgevend rond 2030
Samengaan of vertrekken
Er zijn in Europa en dus ook in Nederland in korte tijd heel wat Chinese merken bijgekomen. In thuisland China zijn er echter nog veel en veel meer. De Chinese markt telt maar liefst 137 merken die elektrische auto's verkopen, maar daar blijven er tegen 2030 mogelijk maar heel weinig van over.
Nog niet eens zo lang geleden was in Nederland geen enkel volledig Chinees automerk actief. Tegenwoordig kijken we niet meer op van de BYD's, Hongqi's, Nio's, Xpengs, MG's, Zeekrs of Lynk & Co's. In thuisland China is een enorm aantal Chinese merken actief dat elektrische auto's verkoopt. Automotive News schrijft op basis van onderzoek van adviesbureau Alixpartners dat het er maar liefst 137 zijn. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat slechts een klein aandeel daarvan winstgevend is of wordt.
Uit onderzoek van Alixpartners zou blijken dat slechts 19 van de 137 Chinese merken die elektrische auto's verkopen omstreeks 2030 winstgevend zijn. Dat is slechts 13,6 procent. Het betekent onherroepelijk dat een schrikbarende hoeveelheid Chinese EV-merken binnen nu en ruim vijf jaar niet winstgevend is of wordt. Dik 86 procent van de huidige Chinese automerken die elektrische auto's verkopen, lijkt een moeilijke tijd tegemoet te gaan. Volgens het adviesbureau verdwijnen er merken, kunnen we fusies verwachten en blijven sommige merken zwoegen voor een minimaal marktaandeel. Chinese merken proberen elkaar ook in China de tent uit te vechten door stevige prijsverlagingen door te voeren. De daardoor ontstane 'prijzenoorlog' is voor grote fabrikanten als BYD wel, maar voor kleine fabrikanten niet vol te houden.
Onlangs voorspelde Alixpartners nog dat Chinese autofabrikanten omstreeks 2030 goed zijn voor ongeveer een derde van de wereldwijde automarkt. Dat aandeel lijkt vooral voor rekening te komen van een handjevol fabrikanten.