‘Skoda’s EV’s behouden familiegezicht’

Simply Clever wordt Simply Surprising

Skoda Design toekomstbeeld ontwerp

Skoda staat aan de vooravond van de onthulling van zijn eerste model met de nieuwe designtaal: de Scala. Deze compacte middenklasser geeft volgende maand het startschot voor een nieuw familiegezicht, dat we de komende jaren bij veel meer modellen terug gaan zien. Ook bij de elektrische auto’s, zo blijkt nu.

Met de Scala wil Skoda een nieuwe designweg inslaan. In plaats van het ooit functionele hoekige design moet er naar eigen zeggen meer emotie in alle ontwerpen komen. De Vision RS concept-auto en schetsen van de nieuwe Scala gaven ons al een voorproefje, waardoor we weten dat Skoda een aantal nieuwe kenmerken bij zijn volgende modellen gaat toepassen. Een ronder aflopende neus en een harde lijn met vouw die van voor naar achter aan de zijkant loopt, moeten het geheel dynamischer maken. De vooruitstekende grille en - naar eigen zeggen - ‘kristallen’-koplampen zorgen voor een vernieuwd 'gezicht'. Het Skoda-logo komen we in de toekomst op de kont niet meer tegen, want vanaf de Scala schrijft het merk de naam voluit. De Scala, een nieuwe compacte middenklasser, is volgens Skoda’s hoofd van de ontwerpafdeling, Oliver Stefani (foto 3), het eerste model met het nieuwe familiegezicht, waarna vele volgen. “Volgend jaar staat de nieuwe Octavia met veel Scala-invloeden op de agenda.”

Na de Octavia volgen naar verwachting reguliere modellen als de Fabia en Superb, maar ook volledig elektrische auto’s staan op de productplanning. Stefani: “Deze willen we hetzelfde familiegezicht geven als de ‘normale’ auto’s. Ze hoeven niet sterk van het gamma af te wijken. Wel willen we dat iedereen in één oogopslag ziet dat het om een EV van Skoda gaat. Daarom gaan we aan de slag met enkele kenmerken die we in elke elektrische auto gaan verwerken.” De komst van de eerste EV heeft volgens Stefani overigens veel invloed gehad op Skoda’s “design-DNA”. “Het was tijd om wat meer emotie op de tekentafel toe te laten. Door de grote batterijen krijg je al snel een hoge koets, maar door de designtaal aan te passen blijft het ontwerp veel meer in evenwicht. Dit zetten we nu bij al onze modellen door. Van Simply Clever willen meer naar Simply Surprising gaan.”

Begin volgende maand trekt Skoda het doek van de Scala. Dan weten we definitief welke designweg het merk is ingeslagen. Om te weten hoe alle andere (elektrische) modellen eruit komen te zien, moeten we meer geduld hebben. Veel meer.

PRIVATE LEASE Skoda

Lezersreacties (20) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.