Saab 9-4X bezoekt McDrive

Saab 9-4X
Saab bevindt zich in roerige tijden. Een reeks nieuwe modellen aan het einde van dit decennium moet het merk er weer bovenop helpen. Een van die auto's is de 9-4X, waarvan de eerste prototypes nu hun testrondjes rijden.
AutoWeek-lezer Gert Westenbrink trof deze testauto aan bij –hoe toepasselijk voor een op de Verenigde Staten gerichte SUV- de McDrive. Een voorbode van de 9-4X was de 9-4X Biopower Concept (foto 5), die Saab in januari in Detroit toonde. Die concept-car heeft standaard 245 pk en 353 Nm koppel. Tankt de bestuurder E85, dan nemen deze waarden toe tot 300 pk en 400 Nm. De concept-car stuurt z'n pk's via een zestrapsautomaat naar alle vier de wielen. De auto heeft niet alleen een centraal differentieel, maar ook een intelligent differentieel achter (eLSD). Hierdoor bedraagt het maximale verschil in koppel tussen de beide achterwielen maximaal veertig procent. We kennen dit systeem in een iets andere vorm al uit de Honda Legend (SH-AWD). In het productiemodel komen uiteraard ook andere turbomotoren te liggen.
De 9-4X krijgt ook sportieve aspiraties: door een druk op de Sport-knop kan de bestuurder de adaptieve schokdempers en de versnellingsbakbesturing in een sportievere stand zetten. Tegelijkertijd gaat er meer koppel naar de achteras.
Saab onthult de productieversie van de 9-4X later dit jaar. De nieuwe SUV van het Zweedse merk komt in 2009 op de markt. De 9-4X deelt z'n platform met de Cadillac BRX, die in de vorm van de Provoq Concept een voorbode in Detroit had staan.

Lezersreacties (18) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.