Rolls-Royce doet mee met Bloodhound recordauto

Bloodhound SSC
Bloodhound SSCBloodhound SSCBloodhound SSCBloodhound SSCBloodhound SSCBloodhound SSCEurofighter Typhoon
Snelheidsrecords breken, er zijn altijd weer projecten te vinden die zich hier volledig op storten. Rolls-Royce PLC heeft aangekondigd om een straalmotor voor de Bloodhound SSC te leveren.

Project Bloodhound SSC is op touw gezet om het snelheidsrecord op het land te breken. Waar de Bugatti Veyron het record voor de snelste productieauto in handen heeft, gooit de aanstaande Bloodhound SSC het over een geheel andere boeg. Rolls-Royce PLC, de onderneming van Rolls-Royce die onder andere straalmotoren voor vliegtuigen produceert, zal een krachtbron leveren die de Bloodhound aan een snelheid van 1600 km/h moet kunnen helpen. De EJ200-motor die geleverd wordt doet momenteel al dienst in het Eurofighter Typhoon gevechtsvliegtuig.

Om de kracht van de motor in perspectief te zetten heeft Rolls-Royce een paar punten op een rijtje gezet. De raketauto zal 1,6 kilometer in 3,6 seconden afleggen, wat overeenkomt met de lengte van circa 4,5 voetbalvelden per seconde. Om het geheel nog wat extremer te maken zal de straalmotor worden bijgestaan door een 750 pk sterke Cosworth Formule 1 motor en een 'hybride raket'. Het totale vermogen komt overeen met 135.000 pk. Slik.

Naast het breken van het snelheidsrecord op het land heeft Project Bloodhound ook een educatieve functie. De initiatiefnemers willen aanstaande ingenieurs inspireren en mensen laten zien wat er allemaal mogelijk is met wetenschap en techniek. Naast de EJ200-straalmotor zal Rolls-Royce PLC ook financieel een bijdrage leveren aan het project.

Rolls-Royce heeft al eerder z'n bijdrage geleverd aan het breken van snelheidsrecord. Al in de jaren dertig leverde het Type-R motoren, die overigens niets te maken hebben met de hoogtoerige blokken die Honda in z'n sportiefste modellen lepelt, voor auto's en boten. Ook in diverse militaire vliegtuigen kwamen motoren van Rolls-Royce te hangen, waaronder in de iconische Spitfire, Hurricane en Lancaster vliegtuigen. In 1983 werd met de Thrust 2 al een snelheid op het land van 1.019,47 km/h gehaald.

Lezersreacties (26)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.