Renault versterkt banden met Japanse partners

Twaalf EV's tussen nu en 2022

Renault Nissan Mitsubishi
De autofabrikanten Renault, Nissan en Mitsubishi willen de komende jaren nog meer munt slaan uit hun onderlinge samenwerking. Doel is om tussen nu en 2022 samen minstens twaalf volledig elektrische modellen op de markt te brengen. Ook moeten forse stappen worden gezet op het gebied van zelfrijdende auto's.

Het nieuwe zesjarenplan van Carlos Ghosn, de baas van de Frans-Japanse alliantie, moet leiden tot een verdubbeling van de jaarlijkse kostenvoordelen als gevolg van de samenwerking tot circa 10 miljard euro. De autobouwers mikken daarnaast op een jaarlijkse verkoop boven de 14 miljoen wagens en een omzet van ruim 200 miljard euro.

In de eerste helft van dit jaar waren Renault, Nissan en Mitsubishi samen goed voor 5,3 miljoen verkochte voertuigen. Daar zaten ruim een half miljoen elektrische modellen tussen.

Het samenwerkingsverband gaat modulaire platforms voor EV's ontwikkelen die in 2020 gereed moeten zijn. 70 procent van alle EV's zal omstreeks 2022 van deze platforms gebruikmaken. Vanaf 2020 wordt een nieuwe familie elektromotoren en batterijen uitgerold. In 2022 moeten 12 nieuwe EV's op de markt zijn verschenen. Daar zitten exemplaren tussen met een actieradius van meer dan 600 kilometer, wel volgens de NEDC-cyclus.

Ook op autonoom gebied valt er nieuws te melden. Het samenwerkingsverband wil omstreeks 2022 40 auto's op de markt hebben die volledig of semi-autonoom door het verkeer kunnen gaan. Dat gaat in stappen. In 2018 verschijnen steeds meer auto's die op de snelweg semi-zelfstandig hun gang kunnen gaan. Denk aan het ProPilot-systeem van Nissan. In 2020 moeten auto's verschijnen die 'hoog autonoom' op de snelweg hun gang kunnen gaan. Ook in steden moet er deels autonoom gereden kunnen worden. In 2022 verschijnen volledig autonome auto's.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.