Renault beleeft moeizaam herstel door tekorten

Dure grondstoffen, weinig microchips

Renault Private Lease

Renault krabbelt nog enigszins moeizaam op uit de coronacrisis. Het Franse concern verwacht dit jaar door onder meer het chiptekort 200.000 auto's minder te kunnen produceren dan het eigenlijk zou willen. Het aantal verkochte auto's steeg in de eerste zes maanden ten opzichte van vorig jaar, maar is nog niet op het niveau van 2019.

De totale verkoop van Renault ligt met ruim 1,4 miljoen auto's in de eerste helft van het jaar nog meer dan 24 procent onder het niveau van 2019. Wel ziet Renault een stijging van 19 procent ten opzichte van 2020, toen de gehele auto-industrie werd geplaagd door de uitbraak van het coronavirus. Opvallend genoeg maakten vooral Lada en Dacia een sterke groei door: de verkopen van die merken namen respectievelijk met ruim 41 procent en een kleine 25 procent toe op jaarbasis.

In de eerste helft van het jaar kwam ruim €23 miljard aan omzet binnen bij Renault, tegen dik €18 miljard in dezelfde periode vorig jaar. Ook maakte Renault nu weer winst: €368 miljoen. Een stuk beter dan het monsterverlies van €7,4 miljard in de eerste zes maanden van 2020, maar nog ver achter bij de €1 miljard aan winst die Renault in 2019 binnen wist te halen. De fabrikant ziet voor het komende halfjaar het tekort aan elektronische onderdelen, waaronder de microchips, als een uitdaging. Renault verhoogt de winstverwachting dan ook niet en verwacht dat de winstmarge in de tweede helft van het jaar lager komt te liggen. Naar verwachting blijft de gemiddelde bedrijfswinst per auto dit jaar steken op 3 procent, tegenover bijna 5 procent in 2019.

Lezersreacties (19) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.