Renault 16 (1972) - In het Wild

Van heel veel naar heel weinig

Renault 16

De Renault 16 was één van de grootste successen van Renault in de vorige eeuw. Tegenwoordig mag je echter in je handjes wrijven als je er nog eentje spot. Het overkwam AutoWeek-forumlid Louisz, die snel zijn camera erbij pakte.

Maar liefst 15 jaar lang produceerde Renault de 16, met als gevolg dat er dik 1,8 miljoen exemplaren de weg op zijn gegaan. Je kunt dus wel van een groot succes spreken. Dat was het ook in Nederland. Toch zijn er vandaag de dag nog slechts enkele tientallen R16's over in ons land. De R16 is niet zo'n gewilde klassieker geworden als bijvoorbeeld de R4, al had-ie dat wellicht wel verdiend.

Het was immers een behoorlijk innovatief model. De R16 was namelijk een hatchback en dat was anno 1965 uiterst ongebruikelijk. Sterker zelfs, de R16 kun je zien als de eerste succesvolle hatchback ooit. Bovendien werd de Auto van het Jaar van 1965 geprezen om zijn comfort en rijgedrag. Dat laatste was vooral te danken aan de betrekkelijk ver naar achteren geplaatste motor, die achter de versnellingsbak lag. Een lay-out die sleutelen aan de R16 wel ingewikkeld kon maken, maar de wegligging ten goede kwam.

Waren er meer zaken aan de R16 waarin Renault lekker eigenwijs te werk was gegaan? Jazeker: de afstand tussen het voor- en achterwiel verschilt per kant. Zo is de wielbasis aan de linkerkant maar liefst 7 cm langer dan aan de rechterkant. Daarin stond hij overigens niet alleen bij Renault. Zo had onder meer de R4 ook een ongelijke wielbasis, alleen was het verschil tussen beide kanten kleiner dan bij de R16.

Renault 16

Hoewel Renault dankzij dat alles hoge ogen gooide met de R16, bleek hij niet helemaal voor de eeuwigheid gemaakt. Dat wil zeggen; roesten konden ze flink, net als veel andere auto's uit die tijd. Er kwamen dus wel veel R16's op de weg, maar ze verdwenen ook relatief snel weer. Er eentje tegenkomen op de weg is daarom al geruime tijd best bijzonder en we zien ze bijna nooit terug in het topic op ons forum. Daarin kwam vandaag verandering, toen Louisz hem daar deelde, met aanvullend meer foto's op zijn Flickr-account.

We hebben hier een Renault 16 voor ons die afgelopen juni Abraham heeft gezien. Voor een oldtimer van 50 jaar staat-ie er nog knap bij, terwijl hij al in 1986 naar ons soms toch behoorlijk vochtige landje kwam. Hierop is iemand erg zuinig geweest. Lange tijd ook, want van 1986 tot 2020 bivakkeerde deze Renault 16 bij de eigenaar die hem importeerde. Nu is hij bij zijn tweede Nederlandse baasje, die hem hopelijk net zo koestert.

PRIVATE LEASE Renault 16

Lezersreacties (72) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.