Uit een nieuw onderzoek blijkt dat het percentage Nederlandse automobilisten dat voor het rekeningrijden is licht is gestegen in vergelijking met eerder onderzoek. De ondervraagden houden echter wel veel kanttekeningen en een lijst met voorwaarden voordat ze volmondig instemmen met de verandering.
Rekeningrijden populairder, toch?
We houden veel kanttekeningen en voorwaarden
In een nieuw onderzoek dat door I&O Research in opdracht van de Volkskrant werd gehouden, was 58 procent het eens met de stelling “In plaats van een vast bedrag per auto (motorrijtuigenbelasting) moeten automobilisten per gereden kilometer belasting gaan betalen”. Een ruime meerderheid, maar slechts een fractie hoger dan bij een eerder onderzoek uit 2016 (53 procent). In 2010 lag het percentage nog op 59 procent. Bij het nieuwe onderzoek is 17 procent neutraal, 20 procent het oneens en 5 procent weet het niet. Er is ook gekeken naar de politieke voorkeur van de ondervraagden. Daaruit blijkt dat CDA- en VVD-kiezers merendeels voorstander van rekeningrijden zijn (respectievelijk 57 en 55 procent). Daarmee heeft het rekeningrijden al tijden een meerderheid achter zich staan, maar er blijven twijfels.
Het nieuwe onderzoek, dat werd gedaan onder 3.263 Nederlanders van 18 jaar en ouder, laat namelijk zien dat er veel voorwaarden en kanttekeningen zijn. Het openbaar vervoer zou namelijk beter (vooral buiten de Randstad) en goedkoper moeten, zonder een al te grote verlenging van de reisduur. Ook zet de gemiddelde ondervraagde veel vraagtekens bij verschillende punten. Dringt het echt files terug? Wordt de wegenbelasting dan echt helemaal afgeschaft? Kan de overheid het technisch aan en gaat het niet ten koste van de privacy van de automobilist? Daarnaast vinden veel werkenden dat ze hun mobiliteitsgedrag niet kunnen aanpassen.
Drie varianten van kilometerrijden werden voorgesteld: de vlaktaks, ecotaks en spitstaks. De vlaktaks - betalen per gereden kilometer, maakt niet uit waar of wanneer - had met 50,6 procent de grootste achterban in het onderzoek.
29 procent van de ondervraagden is het eens met de stelling dat het aanleggen van meer wegen de files kan oplossen. In 2016 lag het percentage nagenoeg gelijk, in 2010 een stuk hoger met 41 procent. 40 procent was het dit jaar oneens met de stelling.
Steven van Eijck, voorzitter van de RAI Vereniging, liet aan het ANP weten dat dit het moment is om door te pakken. “Een volgend kabinet kan niet meer om invoering van een systeem van betalen naar gebruik heen. Wie nu nog tegen is, staat met de rug naar de toekomst. Het is zaak dat het kabinet met de samenleving snel doorpakt met een breed onderzoek naar de effecten van betalen naar gebruik op zowel de doorstroming, de CO2-uitstoot als het behoud van overheidsinkomsten.”