Raad van State blijft 130 km/h op A2 toestaan

Bezwaren afgewezen

Snelheidsmeter 130 km/h (foto ANP)

De maximumsnelheid op de A2 in Noord-Brabant, 130 kilometer per uur in de avonduren, hoeft in elk geval de komende jaren niet omlaag. De Raad van State heeft eisen daarover definitief afgewezen, in een slepende procedure die Milieudefensie al in 2019 was begonnen.

Op diverse punten geeft de hoogste bestuursrechter de milieuorganisatie inhoudelijk gelijk, maar de kwestie valt onder overgangsrecht dat nog tot 2030 van kracht is. De bewindspersoon die over Natuur gaat, kan tot die tijd "niet handhavend optreden". Zelfs niet als nieuw onderzoek zou uitwijzen dat voor het gebruik van het stuk snelweg een natuurvergunning nodig is.

Milieudefensie maakte destijds bezwaar tegen diverse snelheidsverhogingen die al eerder waren doorgevoerd, omdat die leiden tot meer uitstoot van stikstofoxiden. Natuurgebieden in de buurt van snelwegen zouden daarvan mogelijk schade kunnen ondervinden. Eind 2019 besloot het toenmalige kabinet de maximumsnelheid in het hele land overdag te verlagen naar 100 km/h. Omdat daarmee ook al de stikstofuitstoot werd verlaagd, zag de toenmalige minister van Natuur geen reden om in te grijpen, zoals Milieudefensie had geëist.

De uitspraak van woensdag gaat specifiek over het traject tussen knooppunt Leenderheide, bij Eindhoven, en Budel. Eerder gaf de rechtbank Milieudefensie ongelijk in de zaak. Die uitspraak heeft de Raad van State nu vernietigd, maar dat heeft in de praktijk dus geen gevolgen.

Eerdere stikstofuitspraken van de hoogste bestuursrechter hadden grote gevolgen. Het meest ingrijpend was de uitspraak waarmee de Raad van State het zogeheten Programma Aanpak Stikstof (PAS) ongeldig verklaarde. Dat is donderdag precies zes jaar geleden. De problemen zijn in de tussentijd nog verre van opgelost.

Lezersreacties (81)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.