Protesten werknemers De Tomaso

De Tomaso Deauville

De wedergeboorte van De Tomaso is een moeilijke bevalling. Het bedrijf heeft moeite om het door verschillende Italiaanse overheid toegezegde subsidies binnen te halen. Dat leidt inmiddels tot protesten onder het personeel.

Gianluca Rossignolo is de drijvende kracht achter de het opnieuw opstarten van het merk De Tomaso. Op de autosalon van Genève is afgelopen maart de Deauville gepresenteerd. Dat is een SUV waarvoor De Tomaso naar eigen zeggen meer dan 1.200 orders voor in portefeuille heeft. Het bedrijf wordt opgestart met subsidies van onder meer de regio Piemonte waar De Tomaso is gevestigd.

Op het moment is er onrust onder de 900 medewerkers van De Tomaso. Het business plan zou zijn afgewezen, waardoor niet alle subsidies worden uitgekeerd. In de Italiaanse krant Repubblica bevestigt Rossignolo dat er een tekort is van 1,7 miljard euro. Dat heeft inmiddels geleid tot protesten bij de fabriek in Grugliasco omdat de werknemers hun salarissen vertraagd krijgen uitbetaald. Bij die vestiging moet in januari de productie van de nieuwe Deauville starten.

De Piemonte heeft op het moment 7,5 miljoen euro uitgekeerd, maar er wordt nog gewacht op 11 miljoen. Rossignolo wil met de vertegenwoordigers van de overheid rond de tafel gaan zitten en ze er van overtuigen dat De Tomaso een goed product heeft en een dealernetwerk over de gehele wereld. "We voldoen aan alle voorwaarden en de regio, vakbonden en De Tomaso moeten tot een oplossing komen."

Ondanks de problemen blijft Rossignolo strijdvaardig. "We zullen niet stoppen met vechten en krijgen de vakbonden en banken weer aan onze kant." Intussen worden er wel nieuwe lijntje uitgegooid om het ontstaan van het nieuwe DeTomaso te verzekeren. Zo zou er een Indiase partner zijn die bereid is 100 miljoen euro te investeren. "Als het niet lukt De Tomaso van de grond te krijgen, verliezen niet alleen onze 900 directe medewerkers hun baan, maar zullen nog minstens 4.000 banen bij andere bedrijven verdwijnen."

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.