Prinsjesdag! Nieuwe regels fiscale bijtelling

BMW M5
De forenzentaks heeft ook tot gevolg dat mensen die nu braaf kilometers bijhouden in hun lease-auto, flink aan de beurt zijn. Zo zien de nieuwe regels eruit!

Net als bij het afschaffen van de belastingvrijstelling op woon-werkverkeer geldt ook hier dat het voorstelbaar is dat de regeling binnenkort geschrapt wordt, maar zeker is dat absoluut nog niet. Bovendien is er in de (nieuwe) Tweede Kamer geen meerderheid te vinden voor het terugdraaien van de nieuwe regels rondom de bijtelling! Dit in tegenstelling tot het schrappen van de forenzentaks, waar wél een meerderheid voor is. Hoe gaat het er in het slechtste geval uitzien? Nou, zo:

Nog altijd geldt dat er bijtelling moet worden gerekend voor een zakelijke gereden auto als je op jaarbasis meer dan 500 privékilometers maakt - al geldt voor sommige auto's met stekker dan een percentage van nul. Wat verandert, is dat woon-werkverkeer niet langer als zakelijke rit wordt gezien zodat het voor veel mensen ondoenlijk wordt om onder de grens van 500 kilometer per jaar te komen zodat ze bijtelling zullen moeten gaan betalen. Voor wat precies als woon-werk verkeer wordt gezien, zie het artikel over de forenzentaks.

Overgangsregeling

Voor bestaande gevallen, dat wil zeggen leasecontracten die zijn aangegaan voor 25 mei 2012, komt er een overgangsregeling. Deze houdt in dat de bijtelling gedurende de looptijd van dat leasecontract (maar uiterlijk tot 1 januari 2017) wordt beperkt tot 25 procent van de zonder dit overgangsrecht verschuldigde bijtelling. Let op, hiervoor mag je dus zonder (!) je woon-werkverkeer nog steeds niet meer privé-kilometers maken dan 500 op jaarbasis! Dit maakt ook de overgangsregeling een vrij dure grap. Bij een auto van 75.000 euro kost enkel je woon-werkverkeer je dan ruim 200 euro netto per maand - tegen zo'n 810 euro als je hem ook privé zou gebruiken. Deze regeling geldt overigens ook voor ondernemers of zzp'ers die een auto op de balans hebben staan, zolang deze daar al stond voor 25 mei 2012.

Ten overvloede: voor mensen die op dit moment al bijtelling betalen omdat ze hun zakelijke auto ook privé rijden, verandert er helemaal niets!

Gezien de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer is het laatste woord over de regeling en de forenzentaks nog niet gesproken. Er blind van uitgaan dat de boel wordt geschrapt, lijkt evenwel wat voorbarig, zeker waar het de nieuwe bijtellingsregel betreft. Wij houden jullie op de hoogte!

Lezersreacties (53)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.