Pomphouders: 'Benzineprijs niet onder 2 euro zonder btw-verlaging'

Geen daling in zicht

Tanken benzineprijs Lincoln

De accijnsverlaging van 1 april mocht maar tijdelijk baten: de benzineprijzen zijn alweer behoorlijk gestegen. Pomphouders roepen de overheid daarom op om de btw op brandstof te verlagen van 21 procent naar het lagere tarief van 9 procent.

Momenteel bedraagt de gemiddelde landelijke adviesprijs (GLA) voor een liter benzine ruim €2,35. Daarmee kruipt de benzineprijs weer richting het record van 10 maart, toen een liter benzine €2,502 kostte. De olieprijs is niet veel harder opgelopen, maar de vraag naar brandstof wel. "Kijk naar de files. Die zijn weer helemaal terug, de vraag naar benzine is maximaal. Er is veel vraag en weinig aanbod", aldus Paul van Selms, directeur van United Consumers. Officieel is er nog geen boycot op olie uit Rusland, maar het speelt wel mee dat grote oliebedrijven geen Russische olie meer willen importeren. "Dit jaar zie ik de benzineprijs niet meer onder de €2 komen", concludeert Van Selms.

De benzineprijs komt bij onze oosterburen wél onder de €2 per liter uit. Met ingang van 1 juni verlaagt Duitsland de accijns op benzine voor een periode van drie maanden met zo'n 30 cent en voor diesel met 14 cent. Dat betekent dat je voor een liter benzine zo'n 50 tot 60 cent minder afrekent dan in Nederland, hetgeen je op een volle tank al snel €25 kan schelen. Dat betekent dat inwoners van grensgebieden hoogstwaarschijnlijk massaal over de grens gaan tanken. Die ontwikkeling vreest ook Ewout Klok van Beta, de branchevereniging van pomphouders. "Heel Oost-Nederland gaat leeglopen", stelt hij. Een btw-verlaging op brandstof van 21 procent naar 9 procent is volgens hem de oplossing. "Dan blijft de accijns intact, maar doe je wel iets aan de hoge prijzen. Alleen Nederland kent gestapelde belastingen, over de accijns betaal je ook btw."

Met die maatregel zou de gemiddelde landelijke adviesprijs van een liter benzine van €2,35 naar €2,12 dalen. Dat betekent dat je bij de meeste pompen die niet aan de snelweg staan weer een liter benzine kunt scoren voor minder dan €2. De overheid voert vanaf 1 juli ook een btw-verlaging door op elektriciteit en aardgas, dus de pomphouders menen dat die ook voor autobrandstoffen moet gaan gelden.

De prijs van een liter diesel ontwikkelt zich momenteel anders dan bij benzine. Sinds de accijnsverlaging is diesel zelfs nog iets goedkoper geworden. Het prijsverschil tussen de twee brandstoffen bedraagt momenteel ruim 30 cent. Toch gloort er voor de dieselrijder geen hoop aan de horizon. Er is nog steeds sprake van een structureel dieseltekort en een eventuele boycot van Russische olie zal de ontwikkeling van de dieselprijs op de middellange termijn niet helpen.

Lezersreacties (46) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.