'Overcapaciteit dreigt voor Europese accufabrieken'

Roep om strengere uitstootnormen

Accu Daimler Mercedes-Benz

Verschillende bedrijven en autofabrikanten zijn volop bezig met de bouw van nieuwe accufabrieken in Europa. Volgens de Europese milieulobbyclub Transport & Environment (T&E) dreigt er straks echter overproductie te ontstaan als de emissienormen niet aangescherpt worden. Daarom roept men op tot strengere maatregelen.

Uit onderzoek van T&E blijkt dat in Europa 38 accufabrieken komen te staan met een totale investeringswaarde van bijna €40 miljard. Gezamenlijk moeten die fabrieken uiteindelijk goed gaan zijn voor een productiecapaciteit van meer 1.000 gWh per jaar in 2030. Volgens T&E stijgt de vraag naar accu's onder de huidige regelgeving naar 485 gWh in datzelfde jaar, ruim minder dan de helft van de productiecapaciteit. T&E meent dat de accu-industrie succesvol reageert op de ambities van elektrische mobiliteit in Europa, maar het uitblijven van strengere regels zal ertoe leiden dat de benodigde vraag naar accu's om de investeringen te ondersteunen niet aanwezig gaat zijn. Een kwestie van de kip of het ei, die de groei uiteindelijk vertraagt.

De lobbygroep pleit dan ook voor een strengere Euro 7-norm in 2025 en een aanvullende bindende doelstelling voor 2027. In 2035 willen de milieuactivisten dat de verkoop van brandstofauto's volledig aan banden wordt gelegd. Hierbij plaatste onder meer het Verband der Automobilindustrie, een belangenbehartiger van de Duitse auto-industrie, een kanttekening. Strikte normen zijn volgens autofabrikanten noodzakelijk, maar er moet ook gekeken worden naar de technische haalbaarheid ervan. Bovendien kan het zo zijn dat auto's te duur worden door de strengere maatregelen, waardoor mensen langer in hun oude auto's door blijven rijden. Dat zou niet alleen slecht zijn voor de uitstootcijfers, maar ook voor de omzet van de autofabrikanten.

Volgende maand komt de Europese Commissie met een voorstel voor de Euro 7-norm.

Lezersreacties (86)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.