Ook subsidiepot voor aanschaf gebruikte elektrische auto leeg

Een ruime maand later dan subsidie nieuwe EV's

Nissan Leaf

Na het opraken van de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto's bereikt nu ook de subsidiepot voor de aanschaf van een elektrische occasion de bodem. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Je kunt nog wel een subsidieaanvraag doen, maar de kans is klein dat deze wordt toegekend. Pas volgend jaar komt er weer geld beschikbaar.

De RVO meldt dat op 5 juli het subsidiebudget voor gebruikte elektrische personenauto's, zowel voor particuliere koop als -lease, was overtekend. Dat betekent dat er meer subsidieaanvragen zijn binnengekomen dan het budget toelaat. Wel kun je op dit moment nog een subsidieaanvraag doen, maar de RVO zegt daarbij dat de kans op een toekenning miniem is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer binnengekomen aanvragen worden afgewezen omdat ze niet voldoen aan de voorwaarden, of als particulieren hun aanvraag zelf intrekken. Pas als de RVO alle aanvragen heeft behandeld, gaat het subsidieloket definitief dicht voor de rest van dit jaar. Dan kom je pas vanaf 1 januari 2023 weer in aanmerking voor subsidie op een elektrische occasion.

In 2022 bedroeg de hoogte van de SEPP-subsidie voor gebruikte elektrische auto's €2.000 per auto. Het gehele subsidiepotje voor gebruikte EV's had voor dit jaar een omvang van €20,4 miljoen, goed voor in totaal 10.200 elektrische occasions. Die aankoopsubsidie blijft ook voor volgend jaar op €2.000 staan. De hoogte van dat bedrag blijft gehandhaafd tot en met 2024. Ondertussen gaat het subsidiebedrag voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto verder omlaag. Dit jaar kon je als particulier nog een tegemoetkoming van €3.350 krijgen op een nieuwe EV, volgend jaar wordt dat €2.950 en in 2024 bedraagt de subsidie nog maar €2.550. Na 2024 verstrekt de Nederlandse overheid geen subsidie meer aan particulieren voor zowel de aanschaf van een nieuwe als gebruikte EV.

Lezersreacties (53) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.