Onderzoekers maken zelfreinigend plastic
Dat laat de Europese Unie, die 2,9 miljoen euro in het onderzoek investeerde, donderdag weten.
Het project eindigde al in september 2012 maar bedrijven onderzoeken nu de mogelijkheid om het zelfreinigende materiaal op de markt te brengen.
De onderzoekers baseerden zich bij de ontwikkeling van het zelfreinigende plastic op de lotusbloem. De bladeren van deze bloem hebben een waxachtige laag die ervoor zorgt dat regenwater al het vuil automatisch afspoelt zonder sporen achter te laten.
De lotusbloem gebruikt daarvoor een bijzondere nanostructuur in de bladeren, ook wel bekend onder de naam micropilaren.
Nanoclean
Na jaren van onderzoek zijn de wetenschappers van het Nanoclean-project erin geslaagd met pulserende lasers de nanostructuur na te maken. Daarna kan deze structuur via de spuitgiettechniek worden aangebracht op een kunststof oppervlak.
In het onderzoek dat liep van eind 2009 tot eind 2012 werd als bewijs een kunststof buitenspiegel geproduceerd voorzien van de speciale laag.
Onder meer het onderzoekscentrum van Fiat werkte mee aan het project. Na het onderzoek zijn diverse kleine bedrijfjes opgericht die verder gaan met de ontwikkeling en kijken hoe het product op de markt gebracht kan worden.
Milieu en kosten
Naast gemak zou het materiaal ook moeten zorgen voor een kostenbesparing omdat speciale coatings die normaal op auto's worden aangebracht overbodig zijn. Bovendien moet de impact op het milieu verminderen. De chemicaliën in de coatings zijn doorgaans schadelijk voor het milieu, maar de impact neemt ook af door de verminderde noodzaak aan schoonmaakmiddelen.
Het hele project kostte in totaal ruim 4,6 miljoen euro. Volgens de onderzoekers hebben diverse sectoren al interesse getoond in de nieuwe technologie. "We hebben goede hoop dat het product vercommercialiseerd kan worden."