Nóg langer wachten op Tata Nano

Tata Nano | Foto: ANP/EPA

De productieversie van de Tata Nano is weliswaar gisteren in India onthuld maar kopers moeten nóg langer wachten tot de goedkoopste auto ter wereld in de straat kunnen parkeren.

Tata heeft de productieversie van de Nano voor de thuismarkt onthuld. Stuur- en rembekrachtiging, deurbakken, radio, airbags, ABS en zelfs een achterklep die open kan zitten er niét op. De Nano is in India leverbaar als Base, CX en LX. De motor is een 624 cc tweecilinder. Een diesel staat voor de toekomst op het programma.
Een versie met een sterkere motor die bovendien veiliger is en luxueuzer uitgevoerd, moet in het begin van het nieuwe decennium zijn opwachting maken in Europa. Over een jaar of drie is de Nano zo ver doorontwikkeld dat de auto ook in Amerika op de markt kan worden gebracht.
In India begint de prijslijst bij 95.000 roepie; dat is in Nederland zo'n 1.250 euro. Wanneer de auto in Europese trim naar ons toe komt, zal die naar verwachting ongeveer 5.000 euro gaan kosten.
De verrassing tijdens de presentatie was dat de levering van de Nano pas in de zomer van start gaat. De Nano is door strubbelingen met de bouw van de fabriek al eerder een halfjaar uitgesteld. De bouw van de fabriek in de regio Singur werd stilgelegd nadat er protesten van bewoners kwamen tegen landonteigening.
Nu wordt er in Gujurat een nieuwe fabriek gebouwd. Voordat de productie daar in volle gang van start gaat, wordt de Nano in bestaande fabrieken naast andere modellen gebouwd. In het begin is de auto maar mondjesmaat te koop; maandelijks worden slechts 3.000 tot 4.000 stuks gebouwd.
De bestellingen kunnen worden geplaatst van 9 tot 25 april. De eerste 100.000 gelukkigen worden door de computer geselecteerd. Bij aankoop tekenen zij een anti-speculatiebeding om te voorkomen dat de eerste Nano's voor een hogere prijs worden doorverkocht.

Lezersreacties (22)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.