Nissan stuurt Ariya van Noordpool naar Zuidpool

Niet alleen voor de show

Nissan Ariya Pole to Pole

Nissan heeft in samenwerking met Arctic Trucks, een specialist in het bouwen van poolvoertuigen, een Ariya opgeruigd. Niet omdat dat trendy is, maar omdat de auto zich mag opmaken voor een bijzonder avontuur. Een getrouwd stel zal met de Ariya-met-offroad-banden van de Noordpool naar de Zuidpool reizen, waarmee het volgende maand begint. De reis moet zo'n 10 maanden duren. Voor het opladen van de Ariya slepen de twee een aanhangwagen met uitklapbare windturbine en zonnepanelen mee.

Wat betreft het ophogen en offroad-proof maken van auto's die eigenlijk voor asfalt bedoeld zijn, kunnen we inmiddels spreken van een trend. Volkswagen deed het kunstje al eens met een ID4 GTX, Porsche en Lamborghini nemen dergelijke auto's - in de vorm van de 911 Dakar en Huracán Sterrato - zelfs in productie. Waar het bij de Volkswagen om niets meer dan een vingeroefening ging, doet Nissan hetzelfde trucje met een daadwerkelijk doel. Zijn Ariya mag zich namelijk opmaken voor een avontuur van de Noordpool naar de Zuidpool: een rit van zo'n 27.000 kilometer over de Amerikaanse continenten.

Van woestijnen tot ijsvlaktes: de Ariya - waarvan eerder al een met de computer getekend concept verscheen - moet allerlei soorten terrein overwinnen. Daarom paste Arctic Trucks, bouwer van poolvoertuigen, het onderstel. Andere veren en dempers met een veel grotere veerweg, 39-inch offroad-banden en een deels weggezaagd koetswerk om de boel te laten passen zijn het resultaat. Verder is de Ariya zo goed als standaard. Het vierwielaandrijvingssysteem, de accu en de motoren dus ook.

27.000 kilometer in 10 maanden

Om de 27.000 kilometer af te leggen, moet er behoorlijk vaak worden bijgeladen. Al helemaal omdat de Nissan ook nog een aanhangwagentje met zich mee zeult. Die is uitgerust met uitklapbare zonnepanelen en een windturbine, zodat er waar dan ook energie kan worden gewonnen. Verder heeft de Ariya een espressomachine aan boord en draagt het dakrek niet alleen extra verlichting, maar ook een landingsplatform voor een drone, zodat de rit te allen tijde vanuit de lucht kan worden vastgelegd.

De rit moet na zo'n tien maanden achter de rug zijn en begint in maart. De equipe die hem uitvoert, bestaat uit een getrouwde man en vrouw. Het is overigens niet het eerste avontuur dat het stel met een elektrische Nissan aan gaat: in 2017 reed het echtpaar al met een Nissan Leaf de 16.000 kilometer lange Mongol Rally.

De Nissan Leaf waarmee de Mongol Rally werd verreden.

PRIVATE LEASE Nissan Ariya

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (23) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.

Praat verder op het forum