'Nieuwe mrb-regels voor EV's waardeloos beleid'- Podcast

'Audi RS E-Tron GT rijdt toch echt anders dan Porsche Taycan'

Fiat 600e Volvo EX30 ev's dubbeltest multitest elektrisch

Deze week uitgebreid aandacht voor de aangekondigde wijzigingen in de autobelastingen. Er is veel gejuich bij EV-haters vanwege de nieuwe mrb-regels, maar helemaal eerlijk is dat niet, legt Roy uit. Marco reed in de nieuwe RS E-Tron van Audi en vergelijkt hem met de Taycan. Veel luisterplezier!

In deze aflevering aandacht voor de nieuwe motorijtuigenbelastingregels voor elektrische auto's. Het demissionaire, vorige kabinet stelde een gewichtscorrectie in de berekening van de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto's voor, om te voorkomen dat elektrische auto's door hun hogere wagengewicht straks hand in hand gaan met mogelijk onaantrekkelijk hoge maandlasten. Uit de Prinsjesdag-stukken blijkt dat er inderdaad een gewichtscorrectie wordt ingevoerd, maar die is – zoals het kabinet dat zelf stelt – 'versoberd'.

Nu is bekend gemaakt dat niet 40 procent, maar slechts 25 procent van het voertuiggewicht van een elektrische auto mag worden afgetrokken. Maar er is meer. De gewichtscorrectie in de mrb-berekening verdwijnt een jaar eerder dan aanvankelijk was gepland. De cijfers zijn duidelijk: vanaf 2030 bedraagt de gewichtscorrectie een harde nul procent. Het kabinet schrijft dat 'uit de nieuwe cijfers blijkt dat de budgettaire derving fors hoger uitvalt dan eerder geraamd', waardoor de 'versobering' noodzakelijk werd geacht.

Belangenorganisaties ANWB, Bovag, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA zijn niet te spreken over de wijziging in het plan. "De draai van het kabinet confronteert de consument nu met onverwachte extra kosten. Dit tast het vertrouwen in de overheid aan", stellen ANWB, Bovag, Natuur & Milieu, RAI Vereniging en VNA in een gezamenlijke reactie op de kabinetsplannen. De verbazing is volgens de organisaties extra groot omdat 'de beloofde 40 procent' al was goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer. De organisaties menen dat het beperken van de gewichtscorrectie voor EV's de overgang naar elektrisch rijden vertraagt. RAI Vereniging zegt daarnaast dat "de prijs van mobiliteit wordt opgedreven door hogere belastingen." Uit de rijksbegroting zou blijken dat het kabinet ongeveer 19,3 miljard euro wil 'ophalen bij de automobilist'. Die inkomsten moeten onder meer uit bpm, mrb en accijns komen.

Roy legt uit waarom het tarief plotseling is gewijzigd en waarom dit soort beleid niet eerlijk en ook niet vertrouwenwekkend is.

Luisteren kan uiteraard hierboven, maar je vindt ons ook via Apple Podcast, Spotify, TuneIN, en Pocket Cast. Zoek op AutoWeek of De Uitlaat en abonneer je als je geen aflevering wilt missen. Iedere twee weken is er een nieuwe aflevering! Hier vind je ook alle afleveringen terug.

Reageer op de podcast

Laat in de comments weten wat je ervan vindt of dat je bepaalde suggesties hebt waarover we het een keer moeten hebben. Vragen of input via X kan via #AWUitlaat, mailen kan ook naar uitlaat@autoweek.nl . Veel luisterplezier!

 

Lezersreacties (142)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.