Italiaans geweld: de FV Frangivento Asfanè DieciDieci

1.010 pk

Frangivento Asfanè DieciDieci

Toegegeven: het is even oefenen op de naam, maar dan heb je ook wat. De nieuwe Italiaanse supercarfabrikant kiest voor een uitgesproken ontwerp.

Bij het horen van de naam FV Frangivento gaan er waarschijnlijk nog maar weinig belletjes rinkelen. Niet gek, want het merk timmert pas een paar jaar aan de weg. De Asfanè is Frangivento’s (vertaald: windscherm) eerste productieklare auto. De 1.550 kilogram zware  hypercar heeft een aluminium carrosserie en krijgt een V10 benzineblok dat aan een stel batterijen op de vooras wordt gekoppeld. Zoals de naam ‘DieciDieci’ (1010) doet vermoeden, is de complete aandrijflijn naar verluidt goed voor een gecombineerd vermogen van, u raadt het al, 1.010 pk. Specificaties worden verder niet gedeeld, maar bij een noodstop zou de Italiaan 2,3 seconden nodig hebben om van 100 km/h tot stilstand te komen. Liefst -1,3 G zou bij een dergelijke remproef vrijkomen. Ter vergelijking: bij de lancering van een Spaceshuttle zou -3,0 G vrijkomen.

Het ontwerp zou je als ‘druk’ kunnen omschrijven, want op elke centimeter koets lijkt wel wat te gebeuren. Neem bijvoorbeeld de achterkant waar de lichten buiten de carrosserie doorlopen, twee immense uitlaatsierstukken uit de bumper steken en het geheel verder met vleugels en gleuven wordt afgewerkt. De voorbumpers en deurpartij zijn minstens zo opvallend. Een rechtopstaande ruitenwisser wordt in het midden op de voorruit gemonteerd. Verder vinden we her en der Italiaanse vlaggen. Een vaag beeld van het interieur laat ook daar wilde lijnen zien. De middenconsole lijkt te worden gevuld met een centraal geplaatst scherm. 

Hoewel het geheel nog als een ver-van-mijn-bed-show kan overkomen, rijdt de auto al op de openbare weg. Volgens de Instagram van het merk stond de auto gisteren geparkeerd voor een Louis Vitton-zaak in het centrum van Milaan. Ondanks het feit dat het merk grote verwachtingen koestert, komt het nu met héél weinig beeld op de proppen. Wellicht dat we snel meer te zien krijgen. 

Lezersreacties (16) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.