Mazda MX-5-ontwerper Shunji Tanaka overleden

Verantwoordelijk voor de definitieve vorm

Mazda MX-5 NA
Mazda MX-5 NA Mazda MX-5 NA Mazda MX-5 NA Mazda MX-5 NA Mazda MX-5 NA Prototype concept

Shunji Tanaka, de man die verantwoordelijk is voor het ontwerp van de eerste generatie Mazda MX-5, is overleden. Hij werd 75 jaar oud.

Het overlijden van Tanaka wordt naar buiten gebracht door verschillende (Amerikaanse) automedia, nadat een vriend van de man het naar verluidt op Facebook kenbaar maakte. Het is zeker niet gek als de naam ‘Shunji Tanaka’ je niets zegt, maar zijn werk heeft grote gevolgen gehad. Tanaka gaf de eerste MX-5, of Miata als je een Noord-Amerikaans exemplaar treft, zijn definitieve, iconische vormen.

Wel is het woord ‘definitief’ vrij belangrijk in dit verband. De basislijnen van de eerste MX-5 zijn namelijk het resultaat van een designwedstrijd tussen Japanse en Amerikaanse (Californische) ontwerpers. Het Amerikaanse ontwerp won (zie laatste foto), maar Tanaka kreeg de taak om van dat basisontwerp een bruikbare auto te maken. In dat proces veranderde er nog heel wat en werd de MX-5 NA de sportief ogende, maar tegelijkertijd pretentieloze roadster die al zo lang door de autowereld op handen wordt gedragen.

PRIVATE LEASE Mazda MX-5

Mazda
Mazda MX-5 SkyActiv-G 132 (2D/6H)
€ 639
 

Gerelateerde forumtopics

Lezersreacties (30) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.