Mobiliteitsdiensten nog geen 'bedreiging' voor autobezit
Gebruikers hebben vaak geen auto
Mobiliteitsdiensten, zoals apps voor deelauto's, deelfietsen of elektrische deelscooters, vormen vooralsnog geen bedreiging voor particulier autobezit.
Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) donderdag in een studie naar Mobility-as-a-Service (MaaS). Dat mobiliteitsdiensten autobezit nog niet per se vervangen, komt vooral doordat de mensen die het meest geneigd zijn om MaaS te gebruiken in steden wonen. Het autobezit is daar sowieso al geringer. In steden maken mensen immers vaker gebruik van andere vervoersvormen dan de auto. Het openbaar vervoer en deelscooters zijn daar veelgebruikte alternatieven en de auto speelt daar dus een kleinere rol.
Dat betekent ook dat MaaS de meeste kans van slagen heeft in stedelijke gebieden, zo schrijft het KiM. Volgens het instituut is MaaS niet het vervoer zelf, maar juist de toegang ertoe door middel van bijvoorbeeld een app of de integratie ervan in een app. Ook hierdoor is de stedelijke omgeving het kansrijkst voor MaaS, aangezien volgens het KiM op deze plek "een rijk aanbod aan openbaar vervoer en deelmodaliteiten is." Dit zorgt er ook voor dat veel mensen er op gezette tijden reizen, door het instituut de "routinematige verplaatsingen" genoemd. MaaS zou daarbij kunnen helpen als zogenoemde 'planassistent', schrijft het KiM. Wanneer MaaS-gebruikers van de gebruikelijke vervoersvormen afwijken, dan gaat dat gaat dat hoogstwaarschijnlijk eerder ten koste van het openbaar vervoer dan ten koste van particulier autobezit, aldus het instituut.