Milieuklacht tegen Volkswagen in VS

Miljardenboete dreigt

Volkswagen Passat Bluemotion USA
Volkswagen wacht mogelijk een miljardenboete in de Verenigde Staten wegens overtreding van milieuwetgeving. Het bedrijf zou geknoeid hebben met systemen waarmee de NOX-uitstoot van dieselauto's wordt gemeten.

De Amerikaanse milieudienst EPA meldde dat vrijdag. In totaal 482.000 auto's zouden niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act en terug moeten worden geroepen. Het gaat om auto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en de Audi A3 met 2.0 TDI.

"Het gebruik van zulke middelen om klimaatbeschermingsmaatregelen te omzeilen, is illegaal en een bedreiging voor de openbare gezondheid'', zei EPA-bestuurder Cynthia Giles. Zij sprak van een zeer ernstige zaak en sloot niet uit dat nog meer overtredingen aan het licht zullen komen.

De boete voor Volkswagen kan oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro. Het bedrijf liet weten volledig mee te werken aan het onderzoek.

PRIVATE LEASE Volkswagen

Lezersreacties (241) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.