Mazda herstructureert in China

Schuiven met aandelen

Mazda CX-4

Mazda herstructureert zijn Chinese activiteiten en vormt een Joint-Venture met Changan én FAW. Het doel is uiteraard om op de Chinese markt flink te groeien.

De herstructurering is een vrij ingewikkeld verhaal voor wie de ontwikkelingen van Mazda in China niet dagelijks volgt, moeten we eerlijk bekennen. Mazda heeft in China een joint venture (JV) met (uiteraard staatsbedrijf) Changan Automobile, waarvan beide bedrijven keurig de helft in handen hebben. Mazda onderhoudt echter ook een zakelijke relatie met FAW, eveneens een staatsbedrijf.

In de relatie tussen de drie wordt nu het nodige geschoven. FAW investeert daarbij in Changan Mazda Automobile, de joint venture van Changan en Mazda. Laatstgenoemden zien hun aandeel daarmee afnemen naar 47,5 procent, zodat er 5 procent vrijkomt voor FAW. Ondertussen krijgt Changan Mazda, nu dus met FAW-invloed, de volledige zeggenschap over FAW Mazda Motor Sales, de joint venture van Mazda en FAW. Bent u daar nog?

Belangrijker dan de exacte gang van zaken is natuurlijk dát Mazda herstructureert in het uiterst belangrijke China. Mazda is daar flink kleiner dan de Japanse concurrenten van Toyota, Honda en Nissan, dus is er werk aan de winkel.

Foto: de Chinese Mazda CX-4

PRIVATE LEASE Mazda

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.