Maximumsnelheid gaat omlaag op tal van wegen in provincie Utrecht

Uiterlijk in 2040

Provinciale weg 80 km Utrecht (ANP)

In de provincie Utrecht gaat uiterlijk in 2040 de maximumsnelheid omlaag op delen van provinciale wegen en op alle parallelwegen. Daarover is een akkoord bereikt bij Gedeputeerde Staten. De Provinciale Staten moeten nog wel instemmen.

Het ligt waarschijnlijk nog ver in de toekomst, maar op den duur gaat in de provincie Utrecht op sommige B-wegen de maximumsnelheid omlaag naar 60 km/h. De provincie verlaagt de maximumsnelheid 'op 20 procent van het totale aantal kilometers provinciale weg'. Op welke trajecten dat precies allemaal gaat gebeuren, is nog niet bekend. Wel is al bekend dat de aanpassingen volgend jaar al beginnen op de N224 van Zeist tot de N227, op de N225 van Rhenen tot de provinciegrens van Gelderland en op de N415 van de N221 tot Hilversum.

Daar blijft het niet bij; op alle parallelwegen gaat de maximumsnelheid omlaag naar 30 km/h. Tenslotte gaat ook op 86 oversteekplaatsen zonder verkeerslichten of zebrapaden de maximumsnelheid naar 60 km/h in plaats van 80 km/h. Dat gebeurt als eerste bij de 19 gevaarlijkste oversteekplaatsen. Uiterlijk in 2040 moeten alle veranderingen van kracht zijn, zo stelt het provinciebestuur.

Utrecht hangt verschillende doelen aan de snelheidsverlagingen. Zo moet het niet alleen de veiligheid ten goede komen, vooral bij de oversteekplaatsen, maar ook uitstoot en geluidsoverlast verminderen. Het kan niet van de ene op de andere dag worden ingesteld, want er zijn vaak flinke wegaanpassingen mee gemoeid. "Er kan niet slechts worden volstaan met ‘een bordje 60’. Er zijn ingrijpende aanpassingen aan de weg nodig om de lagere snelheid af te dwingen en tegelijk de grote hoeveelheden (vracht)verkeer veilig af te kunnen wikkelen. Daarom worden de aanpassingen uitgevoerd tijdens het geplande groot onderhoud aan de weg. Zo besparen we kosten, beperken we de overlast voor gebruikers en de omgeving en werken we veilig aan de weg", verklaart het dagelijks provinciebestuur.

Helemaal in kannen en kruiken is het overigens nog niet. Op 29 juni moeten Provinciale Staten nog akkoord gaan met het voorstel van GS.

Lezersreacties (108) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.