Lucid: over vijf jaar vier of vijf modellen

Na Gravity SUV volgt ‘kleinere’ sedan

Lucid Air Touring
Lucid Air PureLucid Air PureLucid Air PureLucid Air TouringLucid Air TouringLucid Air TouringLucid Air TouringLucid Air SapphireLucid AirLucid Air SapphireLucid GravityLucid GravityLucid GravityLucid Gravity

De Amerikaanse EV-fabrikant Lucid Motors verwacht nog deze maand zijn eerste exemplaren van de Lucid Air aan Nederlandse klanten te leveren. Maar ondertussen zitten de volgende modellen al in de pijplijn.

Met het eerste model, de grote elektrische sedan Lucid Air, is het allemaal niet even soepel gelopen. De productie verliep minder vlekkeloos dan gehoopt en de leveringen liepen vertraging op. Maar in december worden de eerste Lucid Air in Dream-edition-uitvoering (met 1.111 pk) afgeleverd aan Nederlandse klanten. Dat valt ook mooi samen met het eerste servicepunt van het merk in Europa dat in ons eigen Hilversum geopend wordt half december. Tegen die tijd hoopt men ook Nederlandse prijzen te hebben voor de Touring en Grand Touring uitvoeringen, zo horen we tijdens een bezoek aan Lucid HQ in San Francisco.

Binnenruimte is USP

Het merk heeft zijn tweede model onlangs al geteased: de SUV met de naam Gravity. Een auto op hetzelfde platform als de Air en vermoedelijk met ook ruwweg zelfde specs als we kijken naar batterijen en vermogen. De range zal iets minder zijn vanwege de hogere luchtweerstand, maar de concurrentie moet ook hier 'verpletterd worden', is de boodschap. “De Air zit met zijn Cw-waarde net onder de 2.0 en reken er maar op dat het een van de weinig auto’s is die het beter gaat doen dan de Gravity”, aldus Derek Jenkins, VP Design van het merk. “Hoe dan ook wordt hij op dat vlak best in class.” De auto moet in 2024 bij de eerste klanten op de oprit staan. Lucid is geen verlegen merk en ook nu zet men hoog in “De EQS SUV is geen echte concurrent voor de Gravity. Onze auto is ondanks zijn relatief beperkte buitenmaten namelijk stukken ruimer, ook de derde zitrij is prima voor volwassenen.”

Lucid Gravity

Lucid Gravity (SUV)

Kleinere sedan

Maar daarmee is Lucid nog niet klaar. Het merk begint, net zoals Tesla dat deed, in het dure topsegment. “Eerst moeten we kapitaal verzamelen en onze productiecapaciteit uitbreiden. Dus je begint met de dure auto’s. Daarna kijken we omlaag, dan kunnen we de productie verder uitbreiden, meer mensen aantrekken, meer auto’s maken en de massa gaan opzoeken. Een mid-size platform is de volgende stap. Een kleine sedan komt sowieso. Denk aan 2025/26.” We krijgen geen harde ja als wij invullen dat er vervolgens ook wel een SUV van een maatje kleiner zal komen, maar wel een soort instemmend geknik. “En wie weet komen we ook met een derde auto op dat platform...”, horen we daarna. Het tijdpad daarvoor is vijf jaar, dus zo lang hoeft het allemaal niet te duren. Het moeten wel ruime auto’s worden, zo is de claim. “De Lucid Air heeft Audi A8-ruimte in een A6-formaat auto. Dat is ons USP. Dus reken er maar op dat je dat segment in ons midsize-model ook gaat zien.” A6 ruimte in A4 formaat dus.

Qua techniek loopt Lucid toch opvallend veel voor op de gevestigde orde. Het snelladen kan tot 350 kW (mede) dankzij een 900 volt systeem, stukken sneller dan bij huidige toppers Porsche en Audi. De auto’s die in de VS al rondrijden halen die score daadwerkelijk als de laadpalen het kunnen leveren. De officiële WLTP-range is nog niet bekend, maar als we uitgaan van de Amerikaanse getallen, dan moet de Air met zijn 112 kWh (netto) accu heel veel verder dan 800 kilometer gaan komen, afhankelijk van uitvoering. Omdat te halen zal het opgegeven verbruik bijzonder laag moeten zijn, onder de 15 kWh/100 km.

Lucid Air Sapphire

Lucid Air Sapphire

Sapphire wordt 'eigen AMG/RS-label'

Wat de power betreft zit het ook wel goed. Want voor wie 1.111 pk veel vindt: de in de zomer onthulde Sapphire uitvoering heeft dankzij drie motoren feitelijk 2.000 pk aan vermogen. Alleen al de dubbele elektromotor op de achteras levert 1 megaWatt oftwel 1.360 pk. De accu’s kunnen echter niet genoeg stroom leveren voor die piek en de banden krijgen dat ook niet tegelijk naar de grond, dus het piekvermogen wat je gebruikt zal lager liggen. “Meer dan 1.200 pk”, is wat Eric Back, SVP Product en Chief Engineer, er nu tegen ons over wil zeggen.” Het is ook niet de laatste keer dat we het Sapphire-logo zullen zien. “De beer van het logo (gebaseerd op de Californische beer) dient als tegenhanger van het paard en de stier bij andere automerken en Sapphire moet voor Lucid worden wat AMG voor Mercedes is”, horen we. Dus reken ook op een extra snelle versie van de Gravity en van de nieuwe kleinere modellen die later komen.

Binnenkort volgt ook een rij-impressie met de Lucid Air op AutoWeek.nl.

Lezersreacties (26) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.