Logisch gevolg: Citroën C1

Citroën C1
Citroën C1Citroën C1Citroën C1Citroën C1Citroën C1Citroën C1Citroën C1
Nu Peugeot de 107-opvolger 108 heeft gepresenteerd, kan Citroën natuurlijk niet achterblijven: ook de nieuwe C1 is gearriveerd. Net als voorheen zijn de grootste verschillen tussen de auto's aan de voorzijde te vinden.

De 108 en C1 zijn technisch, maar ook qua uiterlijk grotendeels gelijk. De grootste verschillen vinden we aan de voorkant. Citroën kiest net als bij de C4 Picasso voor opgesplitste koplampen; de richtingaanwijzers zitten in platte, hoger geplaatste units, de overige verlichting in ronde units daar direct onder. Voor de dagrijlampen brengen de Fransen zelfs nog een extra verdieping aan; verticale ledstrepen vervullen die rol. Daarmee is de familiegelijkenis met de DS3 meteen duidelijk, en ook de zwarte A-stijlen van die auto worden overgeheveld naar de C1.

Langer, smaller en zwaarder

De C1 is met een lengte van 3,46 meter en een breedte van 1,62 meter iets langer en smaller dan z'n voorganger. Het neusje maakt 'm overigens ook een centimeter korter dan z'n Franse tweelingbroer. Uiteraard is de auto er wederom met een vijf- en met een driedeurscarrosserie. Het grote roldak Airscape is op beide versies leverbaar. Het A-segmentertje is met een gewicht van 840 kg iets zwaarder dan voorheen.

Mirror screen

Net als Peugeot kiest Citroën voor een iets hogere positionering bij zijn kleinste model. Daar hoort natuurlijk een zeer uitgebreide optielijst bij. Naast het Airscape-dak zien we daarop zaken als two-tonelak en stickerwerk. Wie er graag klein, maar luxe bij wil rijden kan kiezen voor onder meer een achteruitrijcamera, climate control en keyless entry. Het dashboard is te voorzien van het zogenaamde Mirror Screen, een 7 inch groot touchscreen waarmee een smartphone kan worden bediend. Navigatie, telefonie en muziek kunnen zou eenvoudig naar de auto worden overgeheveld.

88 of 99 gram

Het motorenpalet van de Franse zustermodellen bestaat uit een 1,0-liter met 68 pk en een 1,2-liter met 82 pk. De kleinste motor stoot 88 gram CO2 per kilometer uit, de grotere houdt het op 99 g/km. Citroën parkeert de C1 naast de 108 op de salon van Genéve. In de vorm van de Toyota Aygo zal ook de laatste telg van de drieling daar voor het voetlicht treden, maar hoe die auto eruitziet en of de Japanners voor dezelfde motoren kiezen, is nog even afwachten.

Lezersreacties (111) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.