'Laadpalentekort dreigt flink te groeien'

Versneld aanleggen

EV laadpaal Fastned snellader

De vraag naar elektrische auto's kreeg vorig jaar een enorme boost, maar ook de komende jaren wordt er een flinke EV-aanwas verwacht. Het aantal laadpalen zou echter in een te laag tempo toenemen en dus dreigt een snel groeiend tekort. Dat stelt de directeur van leasemaatschappij ALD Automotive.

Wegens het aflopende bijtellingsvoordeel was er eind vorig jaar een enorme run op elektrische auto's. Vooral de Tesla Model 3 was niet aan te slepen. Plots groeide het EV-aandeel van het Nederlandse wagenpark aanzienlijk. De komende jaren zal die groei doorzetten. Vooral het bredere aanbod van relatief goedkope en kleine elektrische auto's zal daarin een grote rol spelen, verwacht Jeroen Kruisweg van ALD Automotive.

In gesprek met De Telegraaf spreekt hij zijn zorgen uit over de gelijktijdige groei van 's lands laadnetwerk. Dat gaat volgens hem niet snel genoeg: "Met het huidige verkoopniveau van elektrische auto's moeten er 120 laadpalen per dag geplaatst worden. Dat zijn er nu maar zo'n 23 per dag." Kruisweg verwacht dat de 'laadpaalstress' die nu al opduikt daardoor een groter probleem zal worden. De beschikbaarheid van een laadpaal laat in de komende jaren mogelijk vaker te wensen over. Nederland telt inmiddels ruim 50.000 laadpunten. Onlangs hoorden we nog dat er in de randstad en daar vlakbij in ieder geval 20.000 palen bijkomen.

Lezersreacties (355) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.