Kwart rijinstructeurs overweegt EV als lesauto

Code 78 vormt obstakel

Volkswagen ID3 lesauto

Een kwart van de rijinstructeurs overweegt om binnen vijf jaar een EV aan te schaffen. Dat blijkt uit onderzoek van vakblad Rijschoolpro. Voor het overgrote deel van de rijinstructeurs is een elektrische lesauto nog niet interessant vanwege 'code 78'.

'Code 78' is een code die iemand op zijn rijbewijs krijgt wanneer hij of zij is geslaagd in een lesauto met automaat. Door dit 'automatenrijbewijs' is het voor veel rijinstructeurs nog niet interessant om over te stappen op een EV of hybride. Het betekent immers dat je mensen minder breed kunt opleiden. Ondanks de beperking geeft 25 procent van de rijinstructeurs aan binnen nu en vijf jaar een elektrische lesauto aan te willen schaffen. 11 procent van hen zegt liever te gaan voor een hybride lesauto, terwijl 8 procent liever kiest voor een ander alternatief, bijvoorbeeld een lesauto op waterstof of met zonnecellen.

7 procent van de rijinstructeurs uit het onderzoek rijdt vandaag de dag al elektrisch. Dat aantal neemt de komende jaren naar verwachting toe, mede omdat de EV een steeds prominentere plek inneemt in de productmix van autofabrikanten. De helft van de rijinstructeurs zegt desondanks liever te willen vasthouden aan de traditionele benzine- of dieselauto. Op de lange termijn lijkt dat onbegonnen werk, omdat veel autofabrikanten nu al stellen dat ze in 2030 geen auto's met verbrandingsmotoren meer in het aanbod hebben.

Volgens Rijschoolpro neemt de bereidheid van rijinstructeurs om over te stappen naar een EV toe wanneer 'code 78' niet meer van toepassing is. In feite zou daarmee het onderscheid tussen het reguliere rijbewijs en het 'automatenrijbewijs' verdwijnen, waardoor rijinstructeurs met een EV niet slechts meer een beperkte groep kunnen opleiden. Het is nog niet bekend of de wetgever iets aan 'Code 78' gaat doen.

Lezersreacties (61) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.