Invallen bij Fiat Chrysler om vermeende sjoemeldiesels

Toch weer raak?

Fiat 500L

Op diverse plekken in Duitsland, Zwitserland en Italië zijn de autoriteiten binnengevallen bij medewerkers van Fiat Chrysler Automobiles. Er zouden nieuwe aanwijzingen zijn dat het concern heeft gesjoemeld met de uitstoot van dieselauto's.

Al vijf jaar houden illegale systemen in dieselmotoren die emissietests manipuleren de gemoederen bezig in de auto-industrie. Hoewel het bij de Volkswagen Groep als eerste aan het licht kwam, is ook voor Fiat Chrysler de verdenking niet nieuw. In 2017 kwam de eerste beschuldiging naar buiten, gericht aan het adres van Jeep en Ram. Uiteindelijk kwam het tot een schikking met de Amerikaanse Justitie. Nu lijkt er een breder over het concern verspreide onrechtmatigheid te zijn gevonden. De Duitse openbaar aanklager meldt volgens Automotive News dat er woensdag diverse kantoren worden doorzocht.

Eurojust, een agentschap van de Europese Unie dat met alle aangesloten rechtstaten werkt aan het opsporen van criminele activiteiten, is bij personeel van Fiat Chrysler binnengevallen in Duitsland, Italië en Zwitserland. Het gaat om negen personen, waarvan men de werkzaamheden tussen 2014 en 2019 opgehelderd wil krijgen. In die periode speelde zich waarschijnlijk het vermeende gesjoemel met dieselmotoren af. De 1.3 MultiJet, 1.6 MultiJet en 2.0 MultiJet zijn in ieder geval verdacht. Die motoren lagen in diverse auto's van het concern. Zowel bij Fiat zelf, als bij Alfa Romeo en Jeep. Net als bij Volkswagen zou er software aanwezig zijn die ervoor zorgt dat de motoren een testcyclus herkennen en zich dan tijdelijk anders gedragen om een lagere uitstoot te genereren.

Fiat Chrysler heeft vooralsnog niet gereageerd op de aantijgingen. In 2017 verklaarde de inmiddels overleden topman Sergio Marchionne nog als reactie op de aanklachten van toen dat Fiat Chrysler 'niets heeft gedaan dat niet mocht'. Overigens is de kans groot dat het concern de komende jaren sowieso dieselmotoren in de ban doet. Dat voornemen werd twee jaar geleden al uitgesproken. Mogelijk verandert dat echter wel, nu het samengaat met PSA.

Lezersreacties (53) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.