In het wild: Toyota Crown Majesta (1992)

Ingetogen vlaggenschip

Toyota Crown Majesta
Zelden hebben we zo'n unieke Toyota in deze rubriek gehad. We werpen een licht op een échte Crown Majesta!

AutoWeek-lezer Robert van Leijenhorst wist onze dag een fraaie start te geven door foto's van deze Crown Majesta op te sturen, een ietwat moeilijk te plaatsen sedan.

Japanse merken bieden in het thuisland veelal een enorme reeks modellen aan die we op het Europese vasteland zelden tot nooit tegenkomen. Een ervan is deze Crown Majesta, een in 1991 op de markt gebrachte sedan die samen met de tussen 1967 en 1997 (!) gevoerde eerste generatie Century de vlaggenschipfunctie deelde. De Century was met zijn lengte van ruim 5 meter en wielbasis van meer dan 3 meter beduidend groter, maar was onderhuids stukken ouderwetser en meer op de conservatieve klant gericht.

Dat betekent niet dat deze Crown Majesta een compacte sedan genoemd kan worden. De luxueuze en grotere broer van de reguliere Crown is wat formaat betreft een minimale slag kleiner dan de eerste generatie Lexus LS, een auto die ook als Toyota Celsior werd verkocht. Deze Crown Majesta meet 4,9 meter in de lengte, is 1,8 meter breed en heeft 2,78 meter ruimte tussen de voor- en achterwielen. Het exemplaar op de foto's stamt uit 1992 en kreeg in 2007 voor het eerst Nederlandse bodem onder zijn wielen. Door de jaren heen hebben zijn eigenaren een JDM-tuningsaus over de auto gestort, iets dat ongetwijfeld niet ieders goedkeuring kan wegdragen.

Onder de kap van deze Crown Majesta houdt zich een smeuïge 230 pk sterke 3,0-liter zes-in-lijn schuil, hetzelfde blok dat met minder vermogen een plek kreeg in de Lexus IS 300 en SC 300. Wie echt een beul van een krachtbron wenste, kon een 4,0-liter V8 bestellen in een vierwielaangedreven variant mét vierwielbesturing.

Dat je in een Crown Majesta werd ondergedompeld in grenzeloze weelde, blijkt wel uit de gadgets waarmee Toyota zijn parel begin jaren negentig volpropte. Een navigatiesysteem, een elektronisch instrumentenpaneel, elektrische stuurbekrachtiging, een head-updisplay én een elektrisch verstelbare achterbank die ook nog te verwarmen viel. Genieten.

Lezersreacties (27) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.