In het wild: Toyota Crown (1970)

Weer een generatie eerder

In het wild: Toyota Crown (1970)
In deze rubriek kwam al eens een Toyota Crown uit 1975 voorbij, gevolgd door een exemplaar uit '72. Zelfs een moderne nazaat in de vorm van een Crown Majesta uit 1992 werd al eens op het podium geparkeerd, maar de generatie waar dit witte exemplaar toe behoort, is niet eerder in beeld gekomen.

Deze Crown is met bouwjaar 1970 ouder dan alle eerdere gespotte exemplaren en behoort tot de derde generatie van Toyota's beroemde grote sedan. Wie stelt dat de generatie die volgde ouderwetser oogt dan dit exemplaar, kan daar wat ons betreft goede argumenten voor aandragen. Waar generatie vier weer terugkeert naar het wat rondere design dat zo kenmerkend is voor de jaren 70, oogt de witte sedan die hier over de A12 flaneert namelijk opvallend modern. Strakke lijnen, tijdloze verhoudingen en relatief 'opsmukloze' flanken staan daarvoor garant. De kenmerkende neus, waarbij twee dubbele koplampen op een kamerbrede grille lijken te drijven, is een onderdeel van de facelift die de auto in 1969 kreeg. Updates en modelwisselingen volgden elkaar in rap tempo op in die jaren: de 'S50'-Crown verscheen in '67, kreeg twee jaar later de genoemde update en maakte in '71 alweer plaats voor generatie vier, die het zelfs maar drie jaar volhield. Het heeft vast te maken met de Amerikaanse markt, waar Toyota vooral op mikte. Daar waren frequente updates - vaak elk jaar - heel gebruikelijk.

De Crown die zichzelf in 1964 de eerste Toyota op Nederlandse bodem mocht noemen, was een exemplaar van de tweede generatie, een eerdere verschijningsvorm dus. De '70-er op bovenstaande afbeeldingen is geen origineel Nederlands exemplaar, maar is afgaande op de verlichting wel voor de Europese markt bedoeld. De auto is voorzien van een zes-in-lijn met een inhoud van 2,3 liter, de grootste motor die leverbaar was in dit model. Met zo'n 115 pk moet dat blok in staat zijn om de 1.346 kg wegende Japanner van adequate prestaties te voorzien. Om de kosten te drukken, beschikt de auto in dit geval over een lpg-tank, een voorziening waar naar verluidt ook veel taxi-Crowns in Japan mee zijn uitgerust. Gezien de leeftijd van deze Toyota levert dat belastingtechnisch geen extra kosten op. De witte top-Toyota oogt bijzonder netjes, met de ontbrekende wieldeksels als enige aandachtspuntje.

Lezersreacties (31) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.