In het wild: Peugeot 305 GRD (1985)

Zeldzaam gewoon

Peugeot 305 In het wild
Ooit zo gewoon dat je er dwars doorheen keek, tegenwoordig een zeldzaamheid: de Peugeot 305. We liepen een roodroze exemplaar tegen het lijf in matige conditie.

Wat is het? Compacte middenklasser van Peugeot, een keurig sedannetje dat eind jaren 70 onder de 504 werd gepositioneerd en in de jaren 80 de 505 boven zich moest dulden. Dit is een GRD, een diesel dus. Het turboloze blok meet 1,9 liter en perst er 65 pk uit. Je had de 305 ook als stationwagon en daarvan bestond weer een bedrijfswagen-uitvoering. De 405 was in 1987 z'n opvolger.

Hoe bijzonder is-ie? In zijn gloriedagen was het een vaak geziene gast op het Nederlandse wegennet, maar vandaag de dag zijn de 305-jes nagenoeg verdwenen.

Hoe staat-ie erbij? Matig. De verkleurde lak is nog tot daaraan toe, maar als je goed kijkt, zit de arme Fransman onder de deukjes en (roest)plekjes.

Hoeveel zijn er nog? Nog slechts 157 van de 23.500 in Nederland op kenteken gezette 305's rijden er rond.

Wat is-ie waard? Hier krijg je natuurlijk helemaal niets meer voor, maar dat betekent niet dat de auto waardeloos is. Ze worden steeds zeldzamer en wie weet, is dit straks nog de enige rijdende 305 in Nederland!

Waardering: Op zich helemaal niets bijzonders, zo'n 305, maar omdat je ze echt bijna nooit meer tegenkomt, een welkome aanvulling in het straatbeeld.

Lezersreacties (44) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.