In het Wild: Lancia Beta Coupé VX (1984)

Opper-Beta

In het Wild: Lancia Beta Coupé VX (1984)
Vandaag op de planken: een Lancia Beta Coupé, maar niet zomaar één! Dankzij AutoWeek-lezer Bruno Vijverman hebben we vandaag een echte VX op de digitale planken staan.

Het is niet de eerste keer dat een Lancia Beta de aandacht opeist in deze rubriek. Eerder bejubelden we al een Beta Coupé uit 1983, een Beta HPE uit datzelfde jaar en tweemaal een Beta 2000 Spider. Vandaag dus opnieuw een Beta Coupé, maar wel direct een uiterst zeldzame Beta VX (Volumex).

Medio 1983 bracht Lancia de eerder op de Trevi geïntroduceerde supercharger naar zijn Beta-familie waar de Coupé en de HPE van profiteerden. In de nu Coupé VX en HPE VX geheten versies hing in dat geval de bekende 2,0-liter viercilinder, die dankzij mechanische drukvulling goed waren voor 139 pk en 200 Nm. Daarmee waren het de krachtigste Beta's die Lancia zou bouwen. De reguliere 2000's hielden het bij net geen 120 pk voor gezien.

Vanbuiten verraadt deze Beta Coupé zijn ware aard onder andere met zijn uit het midden geplaatste bultje op de motorkap. Ook de lip onder de voorbumper, het rubberen achterspoilertje en natuurlijk de letters 'VX' in de grille geven de identiteit van deze Italiaan weg. Dit in 1984 geproduceerde exemplaar kwam in 2017 voor het eerst ons land binnen en is sindsdien bij zijn huidige baasje, een eigenaar die behoorlijk zuinig met zijn bezit om lijkt te springen. Terecht ook, want van de Beta Coupé VX zijn net geen 1.280 exemplaren geproduceerd.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.