In het wild: Lada Samara

Lada Samara
In de rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2014 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een gezellige driedeurs uit Rusland, de Lada Samara!

Wat is het? Een Lada Samara die in 1995 in ons land werd verkocht. Sinds eind vorig jaar is-ie bij z'n tweede eigenaar, wat betekent dat de eerste eigenaar er lekker lang voor heeft kunnen zorgen. De Samara (in Rusland de bijnaam Sputnik dragend) verscheen in de basis al in 1984 op de markt en was de eerste voorwielaandrijver van Russische bodem. De Samara was bedoeld om de West-Europese automarkt wakker te schudden, maar dat is nooit écht gelukt. De Samara betekende een modernisering voor moederbedrijf AvtoVaz, het was namelijk de eerste Lada met geheel eigen techniek, die nu eens niet van Fiat was geleend. Onder de kap van dit exemplaar ligt een lekker eenvoudig, 1,1-liter metend viercilindertje met een vermogen van 53 pk.

Hoe bijzonder is-ie? Waar je in de jaren negentig in de gemiddelde woonwijk nog wel eens een Lada uit de 21xx-serie tegenkwam, zijn ze nu bijna compleet uitgestoven. De Samara zie je eveneens zelden, dus als we zo'n sympatiek driedeursje in een gebroken wit gespoten jasje tegenkomen, leven we weer helemaal op.

Hoe staat-ie erbij? Het lijkt erop dat zowel de eerste als de huidige eigenaar goed voor dit beestje heeft gezorgd. Samara's zijn niet vies van een goed potje roesten; dat we de corrosie alleen tegenkomen onderaan het linker portier valt ons alleszins mee.

Hoeveel zijn er nog? Volgens VWE zijn er nog 87 van in ons land te vinden. Uitgestorven zijn ze dus nog niet, maar het proces is toch echt begonnen.

Wat is-ie waard? Om het maar bot te zeggen: geen fluit. In dit segment zijn simpelweg betrouwbaarder auto's te vinden met modernere techniek waarvan de onderdelenvoorziening nog op volle toeren draait. De Samara moet het hebben van liefhebbers met een zwak voor het model. Dit exemplaar zal enige honderden tot zo'n 500 euro waard zijn.

Waardering: Leuk voor de afwisseling in het straatbeeld, zo'n Samara. We geven 'm een 7 voor de moeite.

Lezersreacties (43) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.