In het wild: Lada Niva

Lada Niva
In de nieuwe rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2014 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een Lada Niva... als vijfdeurs!

Wat is het? Een voor Nederland zeer zeldzame, vijfdeursversie van de Lada Niva. De kaler dan spartaanse Niva heet nu stiekem alweer even Taiga, maar dat vergeten we even. Wie een goede dag heeft, loopt de kans een driedeurs-Niva tegen te komen, maar zo'n verlengd exemplaar - vooral in deze perfecte staat - zie je werkelijk nooit. De driedeurs gaat als 2121 door het leven, de codenaam van deze vijfdeurs is 2131. In 1977 geboren, maar nog altijd te koop. Een langlopende legende.

Waar staat-ie? In Utrecht.

Hoe bijzonder is-ie? Dit exemplaar liep in 2009 van de band en is in 2011 ons land binnengekomen. Als vijfdeurs zeldzaam en met z'n mistlampen, roostertjes voor de achterlichten en spectaculaire stootstrips met typeaanduiding een voor ondergetekende fenomenale auto.

Hoe staat-ie erbij? Erg netjes. Her en der zal vast al een klein spatje oppervlakkig roest te vinden zien, maar het is overduidelijk dat de eigenaar apetrots op z'n Russische reus is.

Hoeveel zijn er nog? Het is niet bekend hoeveel lange Niva's er over het Nederlandse asfalt rondgaan. Wel weet het VWE te melden dat er in totaal nog 198 Niva's geregistreerd staan. Het zou ons verbazen als er meer dan 10 van zijn.

Wat is-ie waard? Veel staan er niet te koop, maar de Niva is bepaald niet goedkoop. Het tankje is een ware cultauto aan het worden en zelfs in dubieuze staat verkerende exemplaren gaan niet voor minder dan 2.500 euro van de hand. Goudhaantjes leveren zo het drievoudige op, en deze vijfdeursverpakking zal de prijs alleen maar opdrijven. Wij zetten in op zo'n 8.000 tot 10.000 euro.

Waardering: Een Niva is al een glimlach waard, deze bijzondere uitvoering maakt ons zielsgelukkig. Een dikke 9.

Zin gekregen in meer speciaal spul? Neem dan eens een kijkje op ons forum bij 'Autoliefde roest niet...' onder het kopje 'Wat zag jij voor bijzonders vandaag?'

Lezersreacties (60) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.