In het wild: Jeep J20 (1985)

Compleet vergeten pick-up

Jeep J20 In het Wild
In de onregelmatig terugkerende rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2015 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een pick-up van een merk waarvan we vergaten waren dat ze ooit pick-ups bouwden!

Wat is het? Een echte Jeep J20, een pick-up van het merk dat bekend staat om z'n Wranglers en Cherokees. In 1962 begon Jeep met het in elkaar schroeven van fullsize pick-ups, oer-Amerikaanse werkpaarden die tot 1971 Gladiator werden genoemd. In 1971 kwam een nieuwe generatie pick-ups op de markt, een reeks modellen gebaseerd op de toen recente Wagoneer. Tot 1974 werden ze als J2000 en J3000 aangeduid, maar vanaf 1974 gebruikte Jeep de aanduiding J10 en J20. Tot 1988 waren de J's in de showrooms van Jeep te vinden, de Wagoneer mocht met z'n klassieke koets zelfs tot 1991 door.
Dit exemplaar is een vrij late uit 1985 en is sinds 1988 in ons land te vinden. Onder de kap een 5,9-liter metende V8 die gas slurpt en maar liefst - nu komt het - 177 pk loslaat. Ach, al was hij 10 pk sterk; met zo'n uiterlijk en in koeienletters 'Jeep' op de laadklep mag van ons alles.

Hoe bijzonder is-ie? We kennen Wagoneers, Cherokees, Wranglers en zelfs Patriots, maar een pick-up van Jeep waren ook wij bijna vergeten.

Hoe staat-ie erbij? Als een geliefkoosde Yank. Zo op het oog dus vrij netjes, maar als je dichterbij komt, zie je toch wat plekjes. Het versterkt z'n uitstraling, zullen we maar zeggen.

Wat is-ie waard? Typisch een gevalletje 'wat de gek ervoor geeft'. Kan zomaar variëren van 2 tot 8 duizend euro.

Waardering: Een heerlijke verschijning, ze zijn er dus toch nog!

PRIVATE LEASE Jeep

Lezersreacties (21) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.