In het wild: Fiat X1/9

Fiat X1/9
In de rubriek 'In het wild' zetten we bijzondere auto's in het zonnetje die we zomaar op straat zijn tegengekomen. Gewoon, omdat het kan en omdat het anno 2014 steeds minder vanzelfsprekend is dat je nog iets leuks aantreft tussen al het grijze leaseblik. Deze keer: een verwaarloosde Fiat X1/9 ...

Wat is het? Eén van de leukste wagentjes die Fiat ooit in de showroom heeft gehad, maar dan een hopeloos verwaarloosd en meelijwekkend exemplaar. Tussen 1972 en 1982 werd-ie door Fiat zelf in elkaar gezet, vervolgens produceerde Bertone hem tot 1989. Deze arme gele rakker is van Fiat zelf en komt uit 1980, al kwam hij pas in 2003 ons land binnen.

Hoe bijzonder is-ie? Behoorlijk, al is het in deze staat natuurlijk een weinig begerenswaardige versie. Wereldwijd zijn er zo'n 160.000 van geproduceerd; in theorie moeten er daar nog best wat van over zijn.

Hoe staat-ie erbij? Dat deze arme Italiaan betere tijden heeft gekend, is overduidelijk. Hij staat wat sipjes op z'n leeggelopen bandjes en ook de hoeveelheid vuil en aanslag die zich over deze ooit knalgele rakker heeft uitgestort, maakt de liefhebber verdrietig.

Hoeveel zijn er nog? Volgens de database van VWE Trendweb zijn er nog 247 X1/9's in ons land te vinden. We hopen toch echt dat het merendeel daarvan er beter aan toe is.

Wat is-ie waard? Er staan zeer knappe exemplaren te koop die weg mogen voor bedragen rond de 3.000 en 3.500 euro. We vragen ons af of dit stukje vergane glorie ooit nog een baasje vindt die zich over hem wil ontfermen.

Waardering: In nette staat een fantastische verschijning, maar in deze conditie kunnen we deze verlepte Italiaan geen hoog rapportcijfer geven. Met hakken over de sloot komt hij binnen met een magere 6, puur om het feit dat-ie zich in alle eenzaamheid probeert te weren tegen de elementen.

PRIVATE LEASE Fiat

Fiat
Fiat Panda 1.0 Hybrid (5D/6H)
€ 254
 
Fiat
Fiat 500 1.0 Hybrid Dolcevita (3D/6H)
€ 256
 

Lezersreacties (35) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.