In dit elektrische pioniertje met 24 pk zit je als in een McLaren F1 - In het Wild
De vergeten Mia Electric
Maak kennis met een relikwie dat regelrecht weggereden lijkt uit een ander tijdperk. Dat heeft ongetwijfeld even geduurd: de Mia Electric die z'n podiumvrees overwint en de planken van In het Wild bestijgt, is naast vrijwel volledig vergeten namelijk ook met geen stroomstoot vooruit te geselen. Dat én z'n eigenwijze verschijningsvorm maken hem juist zo leuk.
Als de Grote Baas je foto's toezendt van iets bijzonders, dan moet je daar natuurlijk even een blik op werpen. Als de foto's die hoofdredacteur Damiaan Hage je doet toekomen ook nog eens van een Mia Electric zijn, dan rest je als vertroetelaar van al het automobiele dat op welke manier dan ook een beetje wringt, niets anders dan daar lekker mee uit te pakken. Dat is dan ook direct de reden dat deze elektro-calimero op het podium van In het Wild staat. Het is namelijk een heuse Mia van Mia Electric, een wagentje dat bijzonder goed weergeeft hoe snel de ontwikkelingen op elektrovlak de laatste jaren zijn gegaan.
Even terugspoelen. Wat is Mia Electric nou weer? Een betere vraag zou zijn 'wat was Mia Electric?' Mia Electric was een merk van de inmiddels zelf ook ter zielen gegane Franse carrosseriebouwer Heuliez waar ook de Franse overheid een flinke vinger bij in de pap had. In 2011 lanceerde Mia Electric tijdens de IAA van Frankfurt de Mia: een elektrische stadsrakker die in drie varianten op de markt zou komen. Als Mia met drie zitplekken, als langere Mia L met plek voor vier én als bestelversie Mia U. De Mia's kwamen in de tijd dat de grote autofabrikanten de elektrische auto aan het herontdekken waren. De eerste generatie Nissan Leaf was er net, de Renault Fluence Z.E. 'was een ding' en zelden was een EV in staat om verder dan 200 kilometer op een volle accu te komen.

Even markant als praktisch in de stad.
De Mia op deze foto's kan dat zéker niet. De Mia's waren er met een 8 kWh of een 12 kWh accu, goed voor een bereik van achtereenvolgens 80 of 125 kilometer. Let wel: dat zijn natuurlijk NEDC- en nog geen WLTP-waarden. Prima voor in de stad natuurlijk. De Mia heeft een centrale zitpositie, de motor achterin én is achterwielaangedreven. Maar laat je daardoor vooral niet op het verkeerde been zetten. Dat klinkt namelijk alsof we te maken hebben met een supercar, maar daar staat het EV-tje mijlenver vandaan. We hebben hier te maken met een korte Mia met drie zitplekken. Daarin zit de bestuurder centraal voorin. Net als in een McLaren F1 dus. Of een tram, het is maar hoe je het bekijkt. Het elektromotortje zelf heeft een piekvermogen van 24 pk. Is je accu leeg? Dan moet je de stekker in het stopcontact prikken. De 8 kWh accu is dan in drie uur laden weer vol, het 12 kWh grote exemplaar heeft 'een luttele 5 uur' nodig, zo lezen we in de brochure. Handig in de stad: de Mia's hebben aan elke kant een schuifdeur!
Mia Electric was geen lang leven beschoren. In december 2013 rolden de laatste Mia's van de band en in 2014 ging Mia Electric op de fles. Er zijn in totaal slechts 660 exemplaren van gemaakt. Dat maakt het Mia'tje - dat in Nederland zo'n €20.000 kostte - zeer zeldzaam en daardoor nog leuker. Zeker anno 2025. Leuk weetje om familie en vrienden totaal mee onder de tafel te praten: de Mia's waren ontworpen door niemand minder dan Murat Günak, de Turkse designer die onder meer de eerste generatie Mercedes-Benz SLK, de Volkswagen Passat CC, de laatste Scirocco en een reeks Peugeots (206 CC, 307 én 607) tot leven bracht. Collega Cornelis Kit liet zich 13 jaar geleden inblikken in het vroege EV'tje. Hoe dat beviel, zie je hier.