'Half miljoen banen op de tocht door elektrische auto's'
Toeleveranciers trekken aan de bel
Er dreigen een half miljoen banen te verdwijnen wanneer de Europese Unie zich alleen maar gaat toeleggen op de productie van elektrische auto's. Daarvoor vrezen toeleveranciers binnen de auto-industrie.
Als het aan de Europese Commissie ligt, verdwijnen benzine- en dieselauto's binnen vijftien jaar uit de showrooms. Die transitie naar een puur elektrisch auto-aanbod kan een half miljoen banen kosten bij toeleveranciers. Dat meldt de Europese brancheorganisatie voor autotoeleveranciers (CLEPA) op basis van een nieuw rapport, waar Het Financieele Dagblad al eerder over schreef. De 226.000 banen die zouden ontstaan door het verhogen van de productie van elektrische auto's kunnen maar een deel van het verlies goedmaken. Bovendien hebben medewerkers daar vaak een andere opleiding voor nodig.
CLEPA pleit onder meer voor een geleidelijke transitie zodat niet opeens veel Europeanen hun baan kwijtraken. Daarbij moet de EU ook openstaan voor "alle beschikbare oplossingen, zoals het gebruik van hybride technologieën, groene waterstof en hernieuwbare duurzame brandstoffen", zegt secretaris-generaal van CLEPA Sigrid de Vries in een toelichting. Volgens de organisatie werken er 17 miljoen mensen in de EU voor toeleveranciers van de auto-industrie.
De waarschuwing van de CLEPA staat niet op zichzelf. Eerder trok een Franse belangenvereniging ook al aan de bel, omdat men in Frankrijk vreest dat de overgang op puur elektrisch rijden een kwart van de banen in de Franse auto-industrie kan kosten. In Duitsland viel vooral de waarschuwing van Volkswagen Group-topman Herbert Diess op. Die zou hebben gewaarschuwd voor het verlies van 30.000 banen bij zijn concern door de transitie. Stellantis-CEO Carlos Tavares vreest zelfs dat het autofabrikanten kan gaan breken en dat de industrie tot het uiterste wordt gedreven door de EU-doelen.