Groter deel sloopauto's hergebruikt

89 procent rerecycled

Wrak Fiat
Van sloopauto's wordt een steeds groter deel nuttig hergebruikt. Volgens expertisecentrum ARN is vorig jaar bijna 99 procent van het totale gewicht aan afgedankte wagens in Nederland gerecycled. Dat was een aantal jaren geleden, in 2012, nog 96 procent.

Het netwerk van autoslopers dat is aangesloten bij ARN heeft in 2016 alles bij elkaar 185.740 auto's uit elkaar gehaald. Daardoor is in totaal bijna 57 miljoen kilo materiaal gedemonteerd waarvoor een nieuwe duurzame bestemming is gevonden. Volgens ARN werd een kleine 89 procent van het gewicht van de voertuigen direct hergebruikt als een product of een materiaal. De overige 10 procent is verbrand in energiecentrales.

Het hele recyclingsysteem wordt gefinancierd door de recyclingbijdrage die consumenten betalen bij de aanschaf van een nieuwe auto. Door allerlei innovaties en kostenbesparingen kan die bijdrage de komende jaren stapsgewijs omlaag, aldus ARN. Dit jaar moet er 42,50 euro worden betaald, in 2020 is dat naar verwachting nog 35 euro per auto.

Lezersreacties (8) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.