Goed jaar voor toeleveranciers auto-industrie

ZF 8-Speed Hybrid Transmissie
Toeleveranciers aan de auto-industrie kunnen terugkijken op een uitstekend 2014. Met name leveranciers van aandrijflijnen en banden boekten grote winsten, met marges van 8 procent of hoger.

Dat stellen adviesbureaus Roland Berger en Lazard woensdag in een rapport over de sector wereldwijd. Volgens de onderzoekers bereikte de winstgevendheid van toeleveranciers afgelopen jaar een recordniveau als gevolg van toenemende productievolumes en een hoge bezettingsgraad. De gemiddelde winstmarge voor belastingen ligt daarbij rond de 7,5 procent, zo is de verwachting.

De onderzoekers denken dat het groeitempo de komende twee jaar wel wat zal afzwakken, onder meer door onzekere marktomstandigheden. Volgens het rapport groeit de wereldwijde markt voor auto-onderdelen tussen nu en 2020 met circa 125 miljard euro, tot een geschat omzetniveau van 800 miljard euro.

Ondanks het gunstige economische klimaat zijn er volgens het rapport sterke verschillen in de prestaties van toeleveranciers per regio, productsegment en bedrijfsomvang. Zo ligt de winstgevendheid van leveranciers in Noord-Amerika gemiddeld 1 procentpunt hoger dan bij de Europese branchegenoten. Daarnaast blijven de winsten van kleine leveranciers achter bij grote wereldwijde leveranciers die winstmarges van rond de 8 procent halen.

De sector moet volgens het rapport rekening houden met een ingrijpende marktbewegingen. De wereldwijde vraag van klanten schuift steeds verder op naar Azië, waar ook steeds meer onderzoek en productielocaties worden gehuisvest.

Verder wordt een groeiend aantal Europese toeleveranciers overgenomen door investeerders uit opkomende landen, en is er sprake van nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van onder meer aandrijflijnen, hulpsystemen voor bestuurders en connectiviteit

Lezersreacties (9)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.