AutoWeek.nl heeft je steun nodig
We zien dat je een adblocker gebruikt. Dat vinden we jammer, want alleen dankzij advertenties kunnen we autoweek.nl gratis toegankelijk houden. We willen je vragen voor autoweek.nl een uitzondering te maken. Wil je jouw adblocker voor ons pauzeren? Zo werkt het
GM en Chrysler willen 22 miljard extra
36
Gisteren hebben General Motors en Chrysler hun overlevingsstrategieën voorgelegd aan de Amerikaanse regering en het restant van hun miljardenhulp opgehaald. De beide autogiganten zijn druk bezig af te slanken en in de kosten te snijden. Maar de Amerikaanse overheid is nog niet van de twee zorgenkindjes verlost. Ze vragen om nog eens bijna 22 miljard dollar hulp.
General Motors en Chrysler hebben tot dusver 17,4 miljard dollar aan leningen ontvangen van het Amerikaanse Ministerie van Financiën. GM meldt dat het bezig is met onderhandelingen van vakbond UAW om 48 miljard dollar schuld weg te werken. Een uitkomst is er echter nog niet.
De autogigant vraag nog eens 16,6 miljard dollar aan hulp. Daarmee komt de totale hulp voor het concern boven de 30 miljard. GM waarschuwt dat zonder de nieuwe miljarden het geld aan het einde van maart op is.
GM meldt dat er van buitenlandse overheden zes miljard dollar hulp wordt verwacht; nog eens acht miljard wordt verwacht van het Amerikaanse Ministerie van Energie om de ontwikkeling van zuinige auto's en producten met alternatieve brandstof te ondersteunen. Verder waarschuwt GM dat als het niet lukt om 1,5 miljard aan aandelen te verkopen, er nog meer hulp nodig is.
Chrysler-baas Bob Nardelli vraagt voor zijn bedrijf om nog eens vijf miljard dollar bovenop de zeven miljard die het bedrijf al ontvangen heeft. Chrysler verwacht dat de automarkt nog drie jaar zal inzakken voordat het dieptepunt is bereikt. Nardelli rekent voor dat de negen miljard hulp de belastingbetaler 70 euro kost. Als het bedrijf verdwijnt, draait de overheid op voor het afkopen van pensioenen en vele andere kosten. Dan is de gemiddelde belastingbetaler 1.200 dollar kwijt.
GM en Chrysler beweren dat als de bedrijven failliet gaan, dit de Amerikaanse overheid 125 miljard dollar kost. Bovendien gaan er tienduizenden banen mee verloren. De regering Obama heeft aangekondigd er alles aan te doen het land niet verder in de recessie te laten wegglijden en wil de bedrijven dus graag laten voortbestaan. De republikeinen willen in het kader van de crisis echter kosten besparen en zijn daarom tegen het verstrekken van extra leningen. Een woordvoerder van de president vertelt dat de ingeleverde rapporten de komende dagen zullen worden bestudeerd.
Lees ook
Nieuws
Voyah Courage: vanaf €45.000 en standaard stampvol
Volkswagen Golf GTI Edition 50 : ‘Tijd op Nordschleife zou nog 2 tot 3 seconden sneller kunnen’
Nieuws
Deze Volkswagen Polo moet gered worden - Liefhebber Gezocht
Nieuws
’90 procent gemeenten gebruikt verouderde parkeernorm’
Nieuws