Gereden: Toyota Mirai

Toyota Mirai
De doorbraak van de brandstofcelauto is al vele malen aangekondigd, maar Toyota is er nu eindelijk in geslaagd de benodigde techniek zo klein te maken, dat die in een compacte sedan past. Bovendien lukte het om de kosten drastisch te verlagen. Is dit de auto die de aarde gaat redden?

Ons onafhankelijk maken van olie. Niets minder dan dat is de missie van de Mirai (Japans voor toekomst), Toyota's eerste brandstofcelauto in grootschalige serieproductie. In Nederland gaat hij ruim 70.000 euro kosten en daarmee wordt hij een regelrechte concurrent van de elektrische Tesla Model S. Je komt er maximaal 500 kilometer ver mee. Is de waterstof op, dan tank je de Mirai binnen vijf minuten weer vol. Mits er een waterstoftankstation in de buurt is, natuurlijk.

Nederland telt op dit moment drie van zulke tankstations en daarvan is er slechts één openbaar. Logisch dat Toyota de auto hier op zijn vroegst over twee jaar pas wil uitbrengen. In Californië en Japan, waar de Mirai de komende maanden zijn debuut maakt, is al een serieus netwerk van tankstations aan het ontstaan. Een ander probleempje is nog dat waterstof op dit moment vooral uit aardgas wordt geproduceerd. Dan schiet het milieu er nog niks mee op. Maar volgens Toyota zal de duurzame productie van waterstof (uit wind- of zonne-energie, bijvoorbeeld) de komende jaren flink toenemen.

Als we de startknop van de Mirai indrukken, krijgen we even het gevoel met een Prius op weg te gaan. Een startknop, zo'n piepklein hendeltje om de automaat te bedienen, en fluisterstil rijdt de vierpersoonssedan weg. Maar als we vervolgens het gaspedaal diep intrappen, wordt duidelijk dat de Mirai toch niet helemaal rijdt als een Prius. Als je veel vermogen vraagt, klinkt een gierend geluid in het interieur. Het is afkomstig van de elektromotor én van de luchtpomp, die op dat moment extra veel lucht in de brandstofcel perst. Hierdoor is de Mirai luidruchtiger dan menig volledig elektrische auto.

Met de brandstofcel, die dankzij een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof stroom produceert, komt de Mirai vlot vooruit in het verkeer. Hij trekt vanuit stilstand in 9,6 seconden naar de 100 km/h en haalt een top van 178 km/h. De besturing voelt enigszins kunstmatig aan en zou directer mogen zijn. De vering blijkt precies zoals Amerikanen dat graag hebben: supercomfortabel.

De volledige rij-impressie met de Toyota Mirai lees je in AutoWeek 48, die vanaf 26 november in de winkel ligt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (102)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.