Gereden: Honda Civic 1.6 i-DTEC

Honda Civic 1.6 i-DTEC
De belangrijkste noviteit bij de introductie van de nieuwe Honda Civic is de komst van een nieuwe 1.6 i-DTEC diesel. Wij konden in Japan (!) met de deze nieuwe versie van de Europese Civic rijden.

Honda komt eind volgend jaar op de proppen met een nieuwe dieselmotor voor de Civic. Deze 1,6-litermotor met turbo behoort met een gewicht (inclusief motortoebehoren als een radiator) van 170 kilogram tot de lichtste onder de dieselmotoren met een dergelijke inhoud. Honda meldt dat de CO2-uitstoot onder de 100 g/km zal liggen. Maar het is niet louter brandstofefficiency wat de klok slaat. De Japanse fabrikant heeft tevens de prestaties van de krachtbron scherp in het vizier gehouden. De dieselmotor heeft een vermogen van 120 pk bij 4.000 tpm, en ontwikkelt een trekkracht van maximaal 300 Nm. Dit koppel is al beschikbaar bij 2.000 tpm, en dat zorgt voor een elastisch karakter. Door het hoge koppel laat de Civic met kleine dieselmotor zich aangenaam schakellui rijden.

Start-stop

In iedere versnelling pakt de motor probleemloos en zonder hokken op. De turbo komt nauwelijks merkbaar in, en bij accelereren hoor je wel de typerende dieselnagel vanuit het vooronder, maar irriteren doet het geluid niet. Honda heeft om de efficiency van de aandrijflijn te dienen een start-stop-systeem gemonteerd op de Civic. Zodra de auto tot stilstand komt, schakelt het systeem braaf de motor uit. Maar na het intrappen van de koppeling komt de dieselmotor te aarzelend weer tot leven. De importeur heeft zelf hoge verwachtingen van de nieuwe Civic en denkt mede door de komst van de 1.6 diesel 3.000 Civics per jaar te kunnen slijten. Ambitieus, zeker zonder hybride versie in het gamma; het doek valt immers voor de Civic Hybrid in Nederland.

De volledige rij-impressie met de Honda Civic i-DTEC is te lezen in AutoWeek 1 , die op woensdag 4 januari in de winkels ligt.

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (50)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.