Gereden: BMW 645Ci Convertible

BMW 6-serie Cabriolet
BMW 6-serie CabrioletBMW 6-serie CabrioletBMW 6-serie CabrioletBMW 6-serie CabrioletBMW 6-serie CabrioletBMW 6-serie Cabriolet
Met de kap van de 645Ci Convertible nog dicht, horen we de imposante roffel van de 4.398 cc V8 niet zo goed als we zouden willen. Daar is wel wat aan te doen.
Met de – voor een prima isolatie zorgende - kap van de 645Ci Convertible nog dicht, horen we de imposante roffel van de 4.398 cc V8 niet zo goed als we zouden willen. Daar is wel wat aan te doen.

Het rechtop staande achterruitje van de cabrioletkap kan omlaag. Dat is niet speciaal bedacht om het uitlaatgeluid beter tot het interieur te kunnen laten doordringen. Het heeft te maken met de kapconstuctie en met de ruimte die de kap nodig heeft als hij is neergeklapt. De kap loopt naar achteren erg schuin af. Zou je daarin een gewone ruit monteren, dan zou dat een grote ruit moeten zijn. Die neemt veel plaats in als de kap omlaag is. De kleine rechtopstaande achterruit vraagt maar weinig plaats, én hij kan omlaag wanneer de kap dicht is. Dat is niet alleen leuk voor de geluidssensatie, het bevordert ook de luchtcirculatie. We besluiten de kap open te doen.
Daarvoor hoeven we alleen op een knopje op de tunnelconsole te drukken en 25 seconden later is de kap in het achteronder verdwenen. Tijdens die kleine halve minuut hoef je niet eens volledig stil te staan, want zo lang je niet harder rijdt dan dertig kilometer per uur laat de kunststof kap zich openen en sluiten. Het Zuid-Duitse merk geeft twee redenen waarom de 6-serie geen coupé-cabriolet is: ruimtebesparing en gewichtsverdeling. Een kunststof kap neemt, als hij weggeklapt is, minder ruimte in dan het metalen dak van een coupé-cabriolet. Daardoor kan de kap dichter tegen de achterbank aan worden opgeborgen. Een metalen kap is zwaarder, neemt meer plaats in en komt verder naar achteren in de bagageruimte te liggen. Dat is minder gunstig voor de gewichtsverdeling. Bovendien blijft er minder plaats voor bagage over. Met de kap opgeborgen gaan we verder. We trappen de V8 stevig op z'n staart. We hoeven niet eens hard te trappen, want de machine – met een koppel van 450 Nm - is krachtig en soepel. Even het gas gedecideerd omlaag; de V8 reageert met een krachtig gegrom en de 6-serie zet de sokken er in. Alsof het geen moeite kost passeer je een voorganger. De zesversnellingsautomaat – die ook met de hand bediend kan worden - schakelt bijna onmerkbaar. De 6-serie is ook met een gewone zesbak leverbaar. Als optie kan die worden uitgevoerd als semi-automaat, die zich met flippers op het stuur of met de pook op de middenconsole laat bedienen.
Bedrieglijk, bij het inschatten van de snelheid, werkt het hoge rijcomfort waar het als optie leverbare 'Dynamic Drive' voor zorgt. Een andere optie is 'Active Steering' waarmee je de wagen met kleinere stuurbewegingen dan anders in de gewenste richting kunt dirigeren. Intussen zitten we op de snelweg en kan de V8 echt laten zien wat hij waard is. We gaan vol op het gas: de motor roffelt er enthousiast op los en de 6-serie sprint vooruit en blijft maar versnellen en versnellen. Het duurt niet lang of we zijn de 200 gepasseerd. We realiseren ons nog eens hoe keurig stijf de cabrioletkoets is. En we merken dat we netjes uit de wind gehouden worden. We kunnen zelfs nog zonder veel stemverheffing met onze bijrijer spreken. De 6-serie Convertible – top 250; 0-100 in 6,1 s - is al te koop. Basisprijs 112.300 euro.

Lezersreacties (0)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.