Fransen met laag inkomen krijgen brandstofcompensatie

Algehele prijsreductie verdwijnt

Tankstation Total Frankrijk brandstoftekort (ANP)

De belastingverlaging op brandstof van 30 cent per liter zou per 1 november verleden tijd zijn, maar werd vanwege de Franse stakingen en de daarop volgende prijsstijgingen verlengd tot half november. Nu maakt het land zijn verdere plannen met betrekking tot lastenverlichting voor automobilisten bekend.

Afgelopen zomer daalde de prijs van brandstoffen in Frankrijk bijna tot €1,50 per liter. Sinds 1 september gold een belastingverlaging van 30 cent per liter, die aanvankelijk tot 1 november zou duren. Wegens de stakingen bij tankstations in heel het land, die het brandstofaanbod beperkten en dus de prijs opdreven, is die verlaging verlengd tot half november. Nu maakt minister Gabriel Attal, die over de begroting gaat, de verdere plannen bekend.

Over een langere verlaging van de brandstofbelastingen wil hij niets meer horen. Nog tot het einde van het jaar verlaagt de Franse regering de tarieven met 10 cent per liter, maar daarna is het klaar en geldt het reguliere belastingtarief weer. Vanaf 2023 worden alleen nog de lage inkomens die afhankelijk zijn van hun auto om van en naar hun werk te komen gecompenseerd. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is nog niet bekend. Volgens Attal komen zo'n 11 miljoen Franse burgers in aanmerking voor de regeling, zo'n 16 procent van de bevolking. Waarschijnlijk kunnen die zich via een speciaal opgezet portaal melden voor eventuele compensatie.

De Nederlandse situatie

Nederland kent momenteel eveneens verlaagde accijnzen aan de pomp, die blijven voorlopig wél van kracht. De reductie van 17,3 cent per liter benzine, 11,1 cent per liter diesel en 4,1 cent per liter lpg blijft gelden tot 1 juli volgend jaar. Wel zo fijn, want de verwachting is dat de brandstofprijzen voorlopig nog wel even hoog blijven.

Lezersreacties (33)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.