Hoge brandstofprijzen blijven mogelijk tot eind 2024

Wereldbank verwacht weinig verbetering

Tanken (ANP)

Automobilisten die met lede ogen aanzien wat een tankbeurt kost, moeten mogelijk maar wennen aan de hoge brandstofprijzen. De Wereldbank verwacht namelijk dat olie tot eind 2024 relatief duur blijft en dat accijnsverlagingen op brandstof weinig effect zullen hebben.

De Wereldbank waarschuwt in een nieuw onderzoek voor blijvend hoge olieprijzen. De kans bestaat dat olie tot eind 2024 relatief duur blijft. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne stegen de prijzen voor brandstoffen erg hard en waarschijnlijk blijven de prijzen veel hoger dan de gemiddeldes van de afgelopen jaren. Verlagingen van accijnzen of belastingen op brandstoffen helpen op de langere termijn ook niet om de prijs aan de pomp te dempen. Naast het feit dat zo'n generieke maatregel de allerarmsten mogelijk minder helpt dan huishoudens met hogere inkomens dreigen ze volgens de Wereldbank de vraag naar benzine en diesel alleen maar aan te jagen.

Onderzoekers van de Wereldbank rekenen erop dat een vat Brent-olie, de maatstaf voor olie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, dit jaar gemiddeld 100 dollar kost. Dat is het hoogste niveau sinds 2013 en veel meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar van 60 dollar per vat. Na dit jaar daalt de prijs voor olie volgens de Wereldbank wel iets, maar blijft de grondstof met een geschatte prijs van 92 dollar per vat Brent waarschijnlijk hoog.

Rusland is een grote olie-exporteur, maar westerse landen willen geen Russische olie meer kopen vanwege de inval in Oekraïne. Samen met het vertrek van olieconcerns als Shell en BP uit Rusland zorgt dit voor minder investeringen in de oliesector van het land, waardoor het land minder goed in staat is olie op te pompen en de beschikbare olie schaars blijft. Onderzoekers van de Wereldbank schatten daarnaast in dat landen van oliekartel OPEC moeite hebben om meer olie op te pompen. Het verbond verhoogt ondanks de explosieve prijsstijgingen de dagelijkse productie maar mondjesmaat. Er is wel een kans dat heftige lockdowns in China de prijsstijging voor olie dempen. Hernieuwde maatregelen tegen het coronavirus ontregelen in grote Chinese steden het openbare leven grondig. Dat kan uiteindelijk ook de industrie raken en daarmee de vraag naar olie.

Lezersreacties (102) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.