Fors meer processen-verbaal voor verlopen APK

APK-sticker | Foto: ANP
De Nederlandse autobezitter lijkt laks te worden: dit jaar werden er fors meer bekeuringen voor een verlopen APK uitgedeeld.
Dit jaar zijn er volgens het RDW 410.000 boetes voor een verlopen APK uitgedeeld, in 2009 waren dat er nog 'slechts' 340.000. Dat betekent een stijging van meer dan 20 procent. Voor deze vergeetachtige automobilisten is er in 2011 een extra stok achter de deur om op tijd bij de keurmeester te verschijnen, want de boete voor een verlopen APK stijgt per 1 januari van 90 naar 100 euro.
Hoe is deze forse stijging te verklaren? Sjoerd Weiland, woordvoerder van het RDW, kan niet direct uitsluitsel bieden: "De forse stijging verbaast ons ook, omdat we de afgelopen tijd niets aan de procedure en onze automatisering hebben gewijzigd. Wellicht heeft het te maken met de economische crisis, dat mensen de keuring uitstellen omdat ze denken dat ze toch niet gepakt worden. Maar onze geautomatiseerde systemen sturen acht weken na het verstrijken van de APK-datum automatisch een melding naar het CJIB, dus er is geen ontkomen aan een boete."
Automobilisten krijgen zes weken voor het verstrijken van hun APK een brief van het RDW dat ze hun auto weer moeten laten keuren. Het is niet zo dat er meteen na het verstrijken van de datum een bekeuring volgt. Soms kosten de vereiste reparaties de nodige tijd, en daarom is er na het verstrijken van de APK-datum een extra tijdsspanne van acht weken waarin de auto stil mag staan, zonder dat er een bekeuring volgt. Wordt een automobilist in die periode staande gehouden in de auto met verlopen APK, dan krijgt hij uiteraard wel meteen een boete.

Lezersreacties (52)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.