Fiat zet punt achter Punto

Niets duidelijk over opvolging

Fiat Punto Twinair Turbo 100 ER
Fiat Punto EvoFiat Grande PuntoFiat Punto facelift fridayFiat Punto SupershowroomFiat Punto Supershowroom
Het hing al tijden in de lucht, maar nu is het écht zover: Fiat haalt een streep door de Punto. Het model is niet meer in productie.

De productie van de Punto is beëindigd. Italiaanse kranten schrijven over het eind voor het model en ook op de website van Fiat's fabriek in Melfi is de Punto niet meer te vinden. Daarmee komt er vooralsnog een eind aan de modelnaam die Fiat in 1993 voor het eerst toepaste.

Het is 1994 als Fiat de Punto op de markt brengt, een drie- en vijfdeurs hatchback waarmee de Uno wordt afgelost, een auto die in de basis sinds 1983 op de markt was en het stiekem nog tot 1995 op de Nederlandse markt uithield. De Punto is net als z'n voorganger door Giorgetto Giugiaro getekend, terwijl designhuis Bertone is opgetrommeld om de lijnen van de Cabriolet op papier te zetten. De Punto wordt gebouwd in een begin jaren negentig speciaal voor het model op poten gezette productiefaciliteit in het Italiaanse Melfi, de belangrijkste productielocatie voor de auto. De Punto wordt een doorslaand succes. In z'n eerste levensjaren gaat de auto ruim 7.000 keer over de toonbank en weet daarmee meer kopers aan zich te binden dan auto's als de Ford Fiesta. De Punto weet zelfs de titel Auto van het Jaar 1995 in de wacht te slepen.

De oer-Punto wordt in 1999 opgevolgd door een tweede generatie, een auto die designtechnisch voortborduurt op het ontwerp van z'n voorganger. Hoewel Pininfarina in 1999 met de Wish Concept een Punto-met-klapdak laat zien, moet de Punto II het uiteindelijk toch zonder dakloze versie stellen. In 2003 wordt een vrij ingrijpende facelift doorgevoerd, een moment waarbij de kenmerkende platte kijkers - tevens de koplampen van de MG X Power - het veld moeten ruimen en worden vervangen door grotere maar minder karakteristieke exemplaren. In hetzelfde jaar staat de productieteller van Punto al op 5 miljoen stuks.

Het is 2005 als de Punto II wordt vervangen voor het exemplaar dat nog altijd als basis dient voor het exemplaar dat momenteel nog in voorraad staat bij de Fiat-dealers. De net als de oer-Punto door Giugiaro getekende generatie krijgt de naam Grande Punto en staat op het dan nieuwe GM Fiat Small Platform, een samen met General Motors ontwikkelde basis die ook voor de Opel Corsa (D) en later de Alfa Romeo MiTo gebruikt zou worden. Ook deze generatie Punto kenmerkt zich met hoog aan weerszijden van de achterkant geplaatste achterlichtunits. De Grande Punto krijgt de eer om het in 2007 nieuw leven ingeblazen Abarth terug te brengen. De Abarth Grande Punto wordt voorzien van een 150 pk sterke geblazen 1.4, en is als Esse-esse goed voor 180 pk.

In 2009 introduceert Fiat een gefacelifte Grande Punto, de Punto Evo. Die moet je overigens niet verwarren met de Punto Evo die Fiat in 2014 op de Indiase markt introduceerde. Opvallend gegeven: de Grande Punto wordt nog enkele jaren naast de Punto Evo gevoerd als goedkoper alternatief. Ook van de Punto Evo verschijnt een Abarth-smaak: de Abarth Punto Evo uit 2010 met een 165 pk sterke 1.4 MultiAir onder de kap, in 2011 vergezeld door de aangescherpte Esseesse-versie

Ook na zeven jaar vindt Fiat het nog geen tijd om de derde generatie Punto te vervangen. De auto wordt doodleuk opnieuw op de snijtafel gelegd en verschijnt nu als 'Punto' terug op de markt. Knap staaltje werk lijkt het design van de Punto. Fiat heeft het basisontwerp van de Punto door de jaren heen behouden en ook anno 2018 doet het ontwerp het nog alles behalve slecht. De Punto-productie in Melfi loopt de laatste jaren al terug, mede door de toevoeging van de Jeep Renegade en de Fiat 500X aan het portfolio van die productiefaciliteit. Maar daardoor kan de productielocatie z'n poorten geopend houden.

De oer-Punto is goed geweest voor 3,43 miljoen verkochte exemplaren. Generatie twee heeft het tot 2,96 miljoen stuks gestopt, terwijl van de laatste Punto (Grande Punto, Punto Evo, Punto) 2,67 miljoen exemplaren zijn verkocht. Tussen 1994 en 2018 zijn in ons land ruim 130.000 Punto's verkocht. Het is daarmee na de Panda (ruim 193.000 stuks) de populairste Fiat in ons land, met afstand gevolgd door de Uno (93.644 stuks).

We zijn nog in afwachting van een reactie van de Nederlandse importeur.

Over een Punto-opvolging is nog altijd niets bekend. Even leek het erop dat de in Zuid-Amerika geïntroduceerde Argo ook als Europese opvolger zou fungeren. Tot op heden is dat niet door Fiat bevestigd. Ook bij de presentatie van Fiats toekomstplannen in juni dit jaar werd met geen woord gerept over een opvolger voor de Punto.

Lezersreacties (86) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.